Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ministerns bevis: "Växte själv upp med hästar"

- 30/11/2012, 14:26 -
Landsbygdsministern växte själv upp med hästar. OBS! Bilden är ett montage.
1 av 4

Landsbygdsministern växte själv upp med hästar. OBS! Bilden är ett montage.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

2 av 4

Faksimil / SCANPIX / Montage

3 av 4

4 av 4

Regeringen har redan konstaterat att hästar faktiskt finns. Men hur kan de vara så säkra?

SVERIGE. "Hästar finns!". Det var beskedet från landsbygdsminister Eskil Erlandsson på torsdagen. Men hur kan han egentligen vara så säker? Nyheter24 ställde regeringen till svars för uttalandet.

– Eskil växte själv upp med hästar på sin gård när han var liten, så han vet, säger pressekreteraren Madeleine van der Veer till Nyheter24.

Har regeringen något att dölja i den här frågan? Har 91 000 personer fel?

– Det finns nog många som gillar gruppen för att den är rolig. Men jag har förståelse för att det kan vara svårt att hålla koll på vad som är en frukt. Exempelvis tomat och aubergine tillhör ju fruktfamiljen.

Har Sverige något att tjäna på att hästar finns?

– Ja, självklart. Hästnäringen är stor och engagerar lika många som exempelvis fotboll.

Är hästen en frukt eller ett djur som faktiskt existerar? Över 91 000 personer har "gillat" Facebookgruppen som påstår det förstnämnda. 

En sida som lett till många arga reaktioner.

"Ni är fan dumma i huvudet, jag har ridit i typ hela mitt liv och ni kan inte bara komma och påstå att jag hopplat omkring på en fruktjävel som inte ens finns! Det funkar ju inte ens", skriver en användare till sidan.

"Hemskt att regeringen försöker få alla att tro på hästar"

Nyheter24 har tidigare intervjuat den unge man som ligger bakom gruppen.

– Många här i världen tror fortfarande på hästar och samhället har inte fallerat totalt av det, än så länge... Sidans syfte är att få folk att tänka om, stämmer allt man hör? Vi vill få ut sanningen innan det är för sent, sa han då.

Efter Erlandssons utspel på torsdagen gick gruppen ut med ett meddelande till sina fans:

"Vi tycker att det är hemskt att regeringen i Sverige försöker få alla att tro på hästar. Vem vet vad mer de ljuger om? De kan ju ljuga om exakt vad som helst! Vi vill ha ut sanningen till folket. Ingen förtjänar att leva i en lögn hela sitt liv. Häst är en frukt som inte finns, oavsett vad män i dyra kostymer säger", skriver sidan.

Här frågas Erlandsson ut hos Hästnäringens nationella stiftelse, HNS:


Läs också:

"Hästen en frukt som inte finns" har 40 000 likes på Facebook

Regeringen: Hästar finns visst!