Torsdag 21 Okt
Stockholm

Sverigedemokraterna backar kraftigt

Efter skandalerna. Nu tappar Jimmie Åkessons parti.
1 av 9
Efter skandalerna. Nu tappar Jimmie Åkessons parti. Foto: SCANPIX SWEDEN
Kent Ekeroth filmade bråket på Kungsgatan 2010 och var med och beväpnade sig med järnrör. Han sitter kvar i riksdagen.
2 av 9
Kent Ekeroth filmade bråket på Kungsgatan 2010 och var med och beväpnade sig med järnrör. Han sitter kvar i riksdagen. Foto:
Erik Almqvist kallade personer "babbe", "lilla horan" och "blatte-lover", sedan beväpnade han sig med järnrör. Han överväger sin plats i riksdagen.
3 av 9
Erik Almqvist kallade personer "babbe", "lilla horan" och "blatte-lover", sedan beväpnade han sig med järnrör. Han överväger sin plats i riksdagen. Foto: SCANPIX
Här beväpnar de sig med järnrör.
4 av 9
Här beväpnar de sig med järnrör. Foto:
Lars Isovaara anmäldes för en rasistisk förolämpning och ljög om att han blivit rånad. Han lämnade riksdagen.
5 av 9
Lars Isovaara anmäldes för en rasistisk förolämpning och ljög om att han blivit rånad. Han lämnade riksdagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Sverigedemokraternas partiledare har haft en tung vinter trots tidigare framgångar i opionionen. Nyheter24 kunde tidigare avslöjar hur han hånade socialdemokraten Mona Sahlin för Tobleroneaffären under en kryssning våren 2010.
6 av 9
Sverigedemokraternas partiledare har haft en tung vinter trots tidigare framgångar i opionionen. Nyheter24 kunde tidigare avslöjar hur han hånade socialdemokraten Mona Sahlin för Tobleroneaffären under en kryssning våren 2010. Foto:
– Det är alldeles för tidigt för att koppla detta till de omskrivna händelserna, säger Björn Söder.
7 av 9
– Det är alldeles för tidigt för att koppla detta till de omskrivna händelserna, säger Björn Söder. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Stefan Löfven är nog betydligt gladare än Fredrik Reinfeldt i dag.
8 av 9
Stefan Löfven är nog betydligt gladare än Fredrik Reinfeldt i dag. Foto: Scanpix / Montage
Göran Hägglunds kristdemokrater har stora problem.
9 av 9
Göran Hägglunds kristdemokrater har stora problem. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

För första gången sedan maj backar Sverigedemokraterna i United Minds/Aftonbladets väljarundersökning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är hela undersökningen

Moderaterna 

28,9 (+1,1)

Folkpartiet 

4,9 (-1,4)

Centerpartiet 

4,8 (-0,3)

Kristdemokraterna 

3,8 (-0,1)

Socialdemokraterna 

32,0 (+1,0)

Miljöpartiet 

8,2 (+0,2)

Vänsterpartiet 

6,7 (+0,9)

Sverigedemokraterna 

9,7 (-1,5)

Övriga 

1,1 (+0,3)

– Uppgången som SD haft sedan i maj verkar ha ­brutits och vi tror att det beror på järnrörsskandalen. Ett litet parti kan tjäna på negativ uppmärksamhet i det korta perspektivet, men på sikt skadar det alltid varu­märket, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds, till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna går tillbaka med hela -1,5 procentenheter till 9,7 procent i den senaste undersökning för december. SD:s partisekreterare Björn Söder tror dock inte att den senaste tidens skandaler har varit avgörande. Han menar att nedgången "var väntad" samtidigt som han säger att han gläds åt att SD återigen är tredje största parti.

– Det är alldeles för tidigt för att koppla detta till de omskrivna händelserna, ­säger Söder till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi måste räkna med att det går upp och ner. Det är dock glädjande att vi är tredje största parti.

Den senaste väljarundersökningen är inte heller någon rolig läsning för statsminister Fredrik Reinfeldt. Alliansen tappar till 42,4 procent, -0,7 procentenheter, mot oppositionspartierna som ökar till 46,9 procent, +2,1 procentenheter jämfört mot den tidigare undersökningen.

Återigen tappar Kristdemokraterna, denna gång till 3,8 procent. Även Folkpartiet har det tungt och backar till 4,9 procent vilket är en tillbakagång med -1,4 procentenheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela