Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppen levde på sjukbidrag - jobbade ändå för partiet

- 19/12/2012, 15:31
Johnny Skalin ska ha tagit emot sjukbidrag samtidigt som han engagerade sig politiskt.
1 av 2

Johnny Skalin ska ha tagit emot sjukbidrag samtidigt som han engagerade sig politiskt.

SCANPIX

Jimmie Åkesson ställer sig ovetande till Skalins sjukdom och tidigare bidrag.
2 av 2

Jimmie Åkesson ställer sig ovetande till Skalins sjukdom och tidigare bidrag.

Robin Haldert / SCANPIX

Sverigedemokraten Johnny Skalin bedömdes vara för sjuk för att arbeta deltid i en korvkiosk. Samtidigt gjorde han fort politisk karriär och var fram till i år partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

SUNDSVALL. Riksdagsmannen och Sverigedemokraten Johnny Skalin, 34, har aldrig haft en vanligt anställning, skriver Sundsvalls Tidning i dag. I stället ska hans politiska karriär ha finansierats av Försäkringskassan, CSN och skattebetalarna.

Vid 19 års ålder diagnoserades han med ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Därefter ska han helt och hållet ha levt på sjukbidrag under 13 år.

Något som förvånar SD:s partiledare Jimmie Åkesson som menar att han inte visste att Johnny Skalin levt på sjukbidrag så länge.

– Jag vet ingenting om hans hälsotillstånd eller sjukdomshistoria, det blir omöjligt för mig att avgöra hur hans diagnos påverkar hans arbetsförmåga, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

När Åkesson får frågan om det är rimligt att inte orka arbetsträna i en grillkiosk samtidigt som man jobbar hårt för partiet, svarar han:

– Jag får utgå från att de myndigheter som hanterar sådana här frågor, gör korrekta bedömningar. De är proffs på det, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Jobbigt att arbeta i kiosk

I början av 2007 inledde Skalin en arbetslivsinriktad rehabilitering. Det innebar att han skulle arbetsträna tio timmar i veckan på en grillkiosk. Det tyckte Skalin var för jobbigt eftersom han blev väldigt trött när det var många kunder samtidigt i butiken.

Trots tröttheten tog hans politiska karriär inom SD fart. 2006 började han engagera sig i partiet lokalt och 2007 valdes han till ordförande för partiet i Sundsvall. Det ledde senare till att han blev ordförande för länet. Under den här tiden ska han även ha studerat på distans vid en högskola.

I november 2007 bedömdes Skalin behöva "ett speciellt anpassat arbete som tar hänsyn till hans funktionshinder".

Strax därefter tog han plats i kommunfullmäktige i Sundsvall, skriver Sundsvall Tidning.

Fick hel sjukersättning

Under de första månaderna 2009 hade Skalin hel sjukersättning, 8 560 kronor och 1 033 kronor i bostadstillägg. Samtidigt tjänade han cirka 11 500 kronor i månaden på sina politiska uppdrag. Han ska även ha fått bidrag av CSN under det året.

Först i februari 2010 begärde Skalin steglös avräkning, enligt försäkringskassan. Då sattes hans sjukersättning ned till noll kronor från den tidpunkten.

Då hade han arbetat åt SD - och fått lönen betald ur kommunens skattekista i två år och två månader, skriver Sundsvalls Tidning.

I dag har Johnny Skalin en grundlön på 58 300 kronor som riksdagsman.