Måndag 18 Okt
Stockholm

Misslyckad SD-kupp, Lööfs avgång och "semlagate"

Bilder ur kristallkulan.
1 av 9
Bilder ur kristallkulan. Foto: SCANPIX / Montage
Stefan Löfven får igenom partistyrelsens förslag om vinster i välfärden.
2 av 9
Stefan Löfven får igenom partistyrelsens förslag om vinster i välfärden. Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Annie Lööf lämnar Centerpartiet och politiken, men inte #centerpartiet.
3 av 9
Annie Lööf lämnar Centerpartiet och politiken, men inte #centerpartiet. Foto: SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jan Björklund är desperat i att vinna tillbaka skolfrågan.
4 av 9
Jan Björklund är desperat i att vinna tillbaka skolfrågan. Foto: Foto: Scanpix
Caroline Szyber återtar Nyheter24:s titel som Sveriges sexigaste politiker.
5 av 9
Caroline Szyber återtar Nyheter24:s titel som Sveriges sexigaste politiker. Foto:
Åsa Romson och Gustav Fridolin avfolkar Hägersten när Miljöpartiet har kongress i Västerås.
6 av 9
Åsa Romson och Gustav Fridolin avfolkar Hägersten när Miljöpartiet har kongress i Västerås. Foto:
Carl Bildt gillar att tipsa om saker på Twitter.
7 av 9
Carl Bildt gillar att tipsa om saker på Twitter. Foto: Bildbyrån
Jonas Sjöstedt - inte fullt lika glad när det handlar om vinster i välfärden.
8 av 9
Jonas Sjöstedt - inte fullt lika glad när det handlar om vinster i välfärden. Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt - snart i samma parti?
9 av 9
Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt - snart i samma parti?. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Vi lämnar ett år fyllt av en S-ledares avgång, järnrörsbeväpnade SD-toppar och en opposition som just nu står starkare än regeringen. Men vad kommer att hända under mellanvalsåret 2013? Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson tittar in i den smått satiriska kristallkulan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett inrikespolitiskt år är till ända och ett annat har just börjat. I år har sju av åtta riksdagspartier kongress samtidigt som valstrategierna för 2014 ska testas på riktigt.

Vad kommer att hända? Anders Borg kommer att kritisera en eller flera banker utan att göra någonting. Stefan Löfven kommer låna något nytt företagsord och fylla det med socialdemokratisk politik. Allt medan Fredrik Reinfeldt står och skakar huvudet och muttrar "högt tonläge..." och Jonas Sjöstedt bankar huvudet i väggen samtidigt som han skriker "stoppa vinsterna i välfärden!".

Men allt det visste ni redan. Här är allt annat som kommer att hända.

Januari - Ny SD-ledamot

Anna Hagwall (SD) tar plats i riksdagen som ersättare för Erik Almqvist. Hennes första förslag blir att alla ledamöter ska tvingas lämna sina mandat. En uträkning partiet gjort visar nämligen att de kostar skattebetalarna (i runda slängar) 40 000 miljarder per år. Det är dock inte första gången Hagwall vill sparka ut sig själv:


Februari - Semlagate

På Twitter tipsar utrikesminister Carl Bildt Expressenjournalisten Niklas Svensson om Stockholms bästa semla lagom till fettisdagen. Det hela slås upp stort hos Bakjour och Resumé och leder till ett drev som slutar med att Bildt lägger ned sitt konto och sin blogg. Alla frågor kommenteras i framtiden genom blogginlägg av UD:s presschef Anders Jörle.

Mars - Centerns idéprogram

Den 22 mars har Centerpartiet extrainsatt kongress för att anta det nya idéprogrammet, som ska innehålla borttagen skolplikt och fri invandring. Men under kongressen kommer förslaget att alla centerpartister borde få ha varsitt eget idéprogram. Det nya förslaget antas av en jublande sal och efteråt kommenterar partiledaren Annie Lööf beslutet:

– Vi i Centerpartiet brinner verkligen för idéer, vi vill vara Sveriges idérikaste parti.

Samtidigt kommer Härjedalspartiets Olle Larsson in som ersättare för Sverigedemokraterna i riksdagen när Julia Kronlid ska föda barn. Han hinner få epitetet "Samernas värsta fiende" innan han lämnar platsen lika snabbt som han tog den.

April - S-kongressen

Socialdemokraternas kongress den 3 april blir den vitaste hittills, men den stora frågan handlar ändå om vinster i välfärden. De som vill höja kvaliteten men behålla Carema och Attendo vinner en jordskredsseger vilket får Stefan Stern att retweeta hela kongressen - ord för ord. Lars Ohly blockar honom efter tre inlägg.

I Stockholm börjar det samtidigt bli vår, men några snöhögar ligger kvar i innerstan. Två miljöpartister föreslår att de ska flyttas till mer undanskymda platser eftersom högarna påminner om en mörkare tid.

Maj - Fridolin hyllar Ojnare

Den 23 maj avfolkas Midsommarkransen och Aspudden. Miljöpartiet kallar till kongress i Västerås. Ett förslag om att förbjuda chemtrails slås ned med stor majoritet. Språkröret Gustav Fridolin håller ett karismatiskt tal men efteråt lyckas ingen hitta något innehåll. Han hyllar även de som protesterade mot kalkavverkningen i Ojnareskogen, något som leder till att kungen vägrar hälsa på honom när riksdagen öppnar framåt hösten.

Juni/Juli - Almedalsveckan

Precis som vanligt är det enda inrikespolitiska som händer på sommaren Almedalsveckan på Gotland. För krisande Kristdemokraterna och Centerpartiet är det den viktigaste veckan på länge. Caroline Szyber (KD) återtar platsen som årets sexigaste politiker och KD går om C i mätning efter mätning under sommaren. Samtidigt uppstår förvirring under den årliga DJ-battlen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna när partisekreteraren Kent Persson (M) drar igång Hoola Bandoolas gamla hit Keops pyramid.

Augusti - SD:s storslam i kyrkovalet

Lagom till kyrkovalskampanjerna (ja, de finns) kommer en nyhet från en liten småländsk lokaltidning om att en präst eventuellt vill ta bort en Jesusstaty. Det blir storm i "alternativa" medier, sverigedemokratiska anhängare proklamerar PK-medias seger över kyrkan. Men sedan går de till valurnan. Eftersom knappt någon annan röstar i kyrkovalet får SD 40 procent.

September - Lööf avgår och KD blir M

Kyrkovalets resultat hamnar helt i skymundan då all uppmärksamhet i stället riktas mot Annie Lööf. Efter en hel sommar under riksdagsspärren har den interna kritiken blivit alldeles för stor. Bara dagar före centerstämman den 19 september meddelar hon att hon ställer sin plats till förfogande och lämnar partiet helt. Det dröjer dock flera veckor innan hon slutar tagga alla sina tweets med #centerpartiet.

Den 26 september kallar Kristdemokraterna till riksting där partiet beslutar att bli en del av Moderaterna. Den tidigare högerfalangen, ledda av Mats Odell och Alf Svensson, skapar en riksorganisation för alla Sveriges pensionärspartier.

– Vi är den nya verklighetens folk, säger Moderaternas nye socialpolitiske talesperson Göran Hägglund i ett uttalande.

Oktober - "Tjoho!"

En showgrupp från Muf inleder Moderaternas stämma i Linköping den 10 oktober med den egenskrivna houselåten "Tjoho!". När det blir dags att prata politik håller statsminister Fredrik Reinfeldt ett 45 minuter långt tal. Först säger han att han ska tala om jobben, sedan om skolan. Hela twitterelitens uppmärksamhet riktas dock mot att statsministern säger att betygen faktiskt är bra, om man ser till estetiska program mitt i gymnasiet.

Inte heller denna gång lyckas någon kuppa in Hanif Bali i partistyrelsen.

November - SD-kuppens misslyckande

I ett desperat försök att återerövra skolfrågan från Moderaterna, som tagit över den under året, gör Jan Björklund ett utspel om att betygsätta dagisbarn. Lagom till Folkpartiets landsmöte i Västerås den 14 november börjar det därför att muttras i de egna leden. Man vill se Birgitta Ohlsson som ny partiledare.

En dryg vecka senare är det Sverigedemokraternas tur att träffas. Landsdagarna den 22 november, ett drygt år efter "järnrörsfilmen". Rapporteringen under året har kantats av SDU-ordföranden Gustav Kasselstrands planerade kupp mot partitoppen. Men efter att Jimmie Åkesson slugt nog spelat upp SDU-filmen "Laga mat med Gustav" vinner han omröstningen stort. Ombuden gillade inte att SDU-ordföranden kallade Karljohansvamp, som växer i bland annat Iran, för "typisk svensk".

December - Klappskatt

Lagom till första advent presenteras det kanske konstigaste förslaget i svensk politik 2013. Det är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som föreslår att skatten på julklappar ska höjas. "Men det finns ju ingen sådan skatt?", ropar kritikerna. "Nähä, men då inför vi den", är svaret. Alla som tar emot en julklapp ska enligt partiet betala 20 procent av varans värde i skatt.

Klappskatten slås dock ned med stor majoritet i riksdagen. Samma dag kommer beskedet att riksdagsarvodet höjs med 1 300 kronor.

OBS! Texten kan innehålla spår av verklighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela