Anders W Jonsson lugnar medlemmarna.
1 av 4
Anders W Jonsson lugnar medlemmarna. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Annie Lööf har rejäla problem att gripa tag i.
2 av 4
Annie Lööf har rejäla problem att gripa tag i. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Per Ankersjö var ordförande i programkommittén.
3 av 4
Per Ankersjö var ordförande i programkommittén. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Partiets idéprogramsförslag har splittrat rörelsen.
4 av 4
Partiets idéprogramsförslag har splittrat rörelsen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Centerpartiet vill inte ha månggifte längre

UPPDATERAT. Partistyrelsen kommer inte att föreslå slopad skolplikt, månggifte och fri invandring. Det beskedet ger vice ordförande Anders W Jonsson (C).


Ödesdatumen

1 februari: Kommundagar i Örebro. Partistyrelsen samlas och diskuterar idéprogrammet.

5 februari: Sista chansen för distrikten att komma med synpunkter.

15 februari: Idéprogram antas av partistyrelsen.

22 mars: Extrastämma i Upplands Väsby där idéprogrammet ska röstas igenom.

Rasar i förtroende

En ny undersökning visar att förtroendet för Annie Lööf rasar. På en skala från 1 till 5 i Expressen/Demoskops undersökning får hon 2,01 - den enda med lägre siffra är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Läs hela undersökningen här.

STOCKHOLM. Ända sedan Centerpartiets förslag till idéprogram lades fram i december har det hörts protester från politiker runtom i landet. På vissa håll har det till och med lett till avhopp.

Nu kommenterar partiledningen för första gången det omdiskuterade programmet, som bland annat skulle innehålla förslag om månggifte, slopad skolplikt och fri invandring.

– Det är helt klart att månggifte inte kommer att finnas med i partistyrelsens förslag. Jag är också tveksam till att den avskaffade skolplikten kommer att finnas med, säger Anders W Jonsson, första vice partiordförande och gruppledare i riksdagen, till TV4-Nyheterna.

Förslaget om fri invandring kommer förmodligen att formuleras om.

"Skulle väcka debatt"

Jonsson menar att han - och partiledaren Annie Lööf - inte vill föra partiet i en nyliberal riktning. Men han är glad över diskussionerna som blivit.

– Gruppen hade i uppdrag att ta fram ett förslag som skulle vara långtgående och som skulle väcka debatt. Det har man också lyckats bra med. Merparten av det gruppen kommit fram till är sådant som många kan omfamna, säger han och fortsätter:

– Men när det gäller just de här delarna känner vi tydligt att det finns inte ett starkt stöd i Centerpartiet för det.

"De har klivit över gränsen"

På tisdagen var flera centerpartistiska företrädare som Nyheter24 talat med kritiska till idéprogrammet.

– Jag har varit politiker i 30 år. Jag är förtroendevald och tycker att man ska vara seriös. De här utspelen är inte seriösa. De har klivit över gränsen, sa Jane Larsson, landstingsråd i Värmland, då.

En rundringning som SVT genomförde visade att inget av partiets 27 distrikt ville stå bakom idéprogrammet till fullo. Distriktet i Östergötland publicerade på tisdagen en egen version av förslaget.

Centerpartiet har backat i flera stora opinionsundersökningar och balanserar på riksdagsspärren. Partiledaren Lööf har länge varit ifrågasatt och haft ett tufft år bakom sig. Sommaren och hösten färgades av skandalerna kring Tillväxtverket och en glamourfest på hennes eget departement. I oktober visade en undersökning att nästan en tredjedel av svenskarna vill peta henne som minister.

UPPDATERAT 11.54: På tisdagen bröt Lööf tystnaden om idéprogrammet. Hon tar avstånd från bland annat månggifte - och nyliberalismen som helhet.

– Jag har aldrig kallat mig för nyliberal och Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti. Vi ska vara ett jordnära parti som står för människors självbestämmande, decentralisering, en god miljö och socialt ansvar. Det är de kärnvärdena Centerpartiets nya idéprogram ska handla om, säger hon till TT från semestern i Thailand.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.