Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson.
1 av 6
Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson.
Fridolin hade med sig griffeltavlan.
2 av 6
Fridolin hade med sig griffeltavlan. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Reinfeldt kontrade med en graf som visade att de rödgröna partierna inte är överens.
3 av 6
Reinfeldt kontrade med en graf som visade att de rödgröna partierna inte är överens. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt ger några tips.
4 av 6
Utrikesminister Carl Bildt ger några tips. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
I Jimmie Åkessons anförande nämndes "invandring" bara en enda gång.
5 av 6
I Jimmie Åkessons anförande nämndes "invandring" bara en enda gång. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Annie Lööf kändes tryggare än på länge efter den senaste tidens internbråk.
6 av 6
Annie Lööf kändes tryggare än på länge efter den senaste tidens internbråk. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Darrig Damberg kan bli ett problem"

ANALYS. Onsdagens partiledardebatt innehöll elefanter i rummet och haltande längdskidsreferenser. Men också en er(s)ättare som inte imponerar. Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson analyserar.


Noterat

- Dambergs referens till skidvalla kändes väldigt krystad och det blev inte bättre när Jan Björklund kastade tillbaka den på honom.

- Annie Lööf framstod som tryggare än vanligt och pratade mycket om landsbygden och decentralisering. En tydlig effekt av den senaste veckans idéprogramsdiskussion.

- Björklund var hetsigast av alla. Under replikskiften med Gustav Fridolin och Damberg stod han nästan och skällde ut dem.

- Fridolin, ja. Han var tillbaka och har uppenbarligen övat på hur han ska debattera. Konstpauserna stod som spön i backen.

Mikael Damberg är i allra högsta grad en duktig politiker. Väl insatt, påläst och kan partiets förslag utan och innan. Men tyvärr, det är svårt att se att han ska bli den person som vinner debatter över betydligt skickligare retoriker.

I den förra riksdagsdebatten verkade han ha blivit varm i kläderna - men i dag var Damberg tillbaka på ruta ett. Han gav ett osäkert intryck direkt i sitt första replikskifte med Fredrik Reinfeldt. Under sitt eget anförande lät han mer som en föreläsare än som en politiker.

Det är ett väldigt stort problem för Socialdemokraterna att inte kunna ha med sin partiledare i riksdagsdebatterna, trots att de ju inte kan göra någonting åt det. Stefan Löfven behöver fler debatter för att kunna vara som bäst när det väl gäller. Partiet förlorar på att inte ha honom med i riksdagsdebatten och han själv förlorar på att inte vara med. 

Därför hänger trots allt mycket på Damberg. Ska han bli den kronprins många hoppas på måste han bli en bättre retoriker. Det borde finnas hur många som helst inom Socialdemokraterna som han kan ta tips och råd av.

Reinfeldts elefant i rummet

Det mest anmärkningsvärda med onsdagens debatt var annars den gigantiska elefanten i rummet som statsministern inte tog upp när han drog igång allt med sitt anförande. Reinfeldt fokuserade på krisen i Europa, situationen i Syrien och brottsligheten. Han nämnde inte ens ordet "arbetslöshet", trots att den stiger för varje dag. 

Å ena sidan gav det honom ett underläge när oppositionen ställde honom till svars. Å andra sidan fick han debatten till att handla om exakt det han vill - kriminalpolitik. För bara några dagar sedan gick Moderaterna ut med att man vill ta bort den så kallade ungdomsrabatten för dömda brottslingar som är 18-21 år gamla.

En liknande förvirring uppstod när Jimmie Åkesson höll sitt anförande. På Twitter skrev så väl tevetittare som riksdagsledamöter att "jaha, nu kommer Åkesson och ska skylla allt på invandrare". Sen nämnde han bara ordet "invandring" en enda gång - talet handlade i stället om rättspolitik. Det finns ingen annan tolkning än att han ville lägga allt fokus på en annan fråga (även om invandringen kom upp under ett replikskifte med statsministern). Annars hade det varit för lätt för motståndarna att dra paralleller till höstens skandaler.

"Medan Sverigedemokraterna sprang runt med kängor och järnrör diskuterade vi de här frågorna", sa Reinfeldt till SD-ledaren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!