Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sabunis ersättare betalade svart

"Jag har betalat svart för tjänster i hemmet vid två tillfällen, jag har cyklat mot rött och jag har kört för fort."
1 av 4

"Jag har betalat svart för tjänster i hemmet vid två tillfällen, jag har cyklat mot rött och jag har kört för fort."

JESSICA GOW / JESSICA GOW / SCANPIX

Maria Arnholm är Sveriges nya jämställdhetsminister.
2 av 4

Maria Arnholm är Sveriges nya jämställdhetsminister.

Faksimil SVT

Nyamko Sabuni.
3 av 4

Nyamko Sabuni.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Utbildningsminister Jan Björklund.
4 av 4

Utbildningsminister Jan Björklund.

Foto: Scanpix

Nyheter | 21/01/2013 10:18

Maria Arnholm, tidigare statssekreterare och vd på PR-byrå, blir ny jämställdhetsminister. Men hon har skelett i garderoben.

STOCKHOLM. Här är Sveriges nya jämställdhetsminister. Maria Arnholm, som varit statssekreterare sedan i maj 2012, presenterades på en presskonferens på måndagen. Hon ersätter sin tidigare chef Nyamko Sabuni som lämnade sin post på egen begäran.

Men vem är hon? Hon har tidigare varit kommunikationsdirektör på Coop och vd på den egna PR-byrån Springtime. Hon har även arbetat som stabschef under tidigare social- och jämställdhetsminister Bengt Westerberg.

– Parallellt med entreprenörsandan har jag alltid haft ett starkt politiskt engagemang för jämställdhet, säger Arnholm.

Efter presskonferensen avslöjade hon att hon har flera skelett i garderoben.

– Ja, det har jag. Jag har betalat svart för tjänster i hemmet vid två tillfällen, jag har cyklat mot rött och jag har kört för fort, säger hon till Aftonbladet.

Är feminist - men vill inte kvotera bolagsstyrelser

Utbildningsminister Jan Björklund kallade Arnholm "direktör och feminist" när han presenterade henne tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt. Sabuni kallade sig inte feminist eftersom hon "hade svårt för epitetet".

– Jag är i mitt dagliga liv väldigt upptagen med att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar. Det där kände jag ända sedan jag var tonåring på 70-talet. Jag ser att det finns maktstrukturer i samhället som gör att män är överordnade och kvinnor är underordnade. Och jag är beredd att göra något åt det, säger Arnholm på tal om sin feminism.

I lördags skrev Sabuni en debattartikel där hon argumenterade för att lagstifta om kvotering i bolagsstyrelser. Arnholm meddelade på presskonferensen att hon är emot en sådan lagstiftning men att det kan finnas anledning att se över om man ska ha någon typ av regelverk.