Ibrahim Baylan och Stefan Löfven (S) föreslår att alla ska vara tvungna att gå i gymnasiet.
1 av 3
Ibrahim Baylan och Stefan Löfven (S) föreslår att alla ska vara tvungna att gå i gymnasiet. - Foto: SCANPIX / Montage
Den nya skolplikten skulle förlängas från nio år.
2 av 3
Den nya skolplikten skulle förlängas från nio år. - Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX
Utbildning är Socialdemokraternas svar på arbetslösheten.
3 av 3
Utbildning är Socialdemokraternas svar på arbetslösheten. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Socialdemokraterna vill tvinga dig gå i gymnasiet

Det räcker inte med bara en grundskoleutbildning på dagens arbetsmarknad. Det menar Socialdemokraterna som nu föreslår att gymnasiet ska bli obligatoriskt för alla ungdomar.


Ungdoms-
arbetslöshet

I den senaste arbetskraftsundersökningen från Statistiska centralbyrån, som publicerades i december, nådde arbetslösheten hos unga i åldrarna 19-24 år upp till 22,1 procent.

SVERIGE. Kampen mot ungas arbetslöshet börjar i skolan. Därför borde gymnasiet vara ett måste för alla elever. Socialdemokraterna föreslår att utöka skolplikten för att göra gymnasiet obligatoriskt upp till 18 års ålder.

"I över 50 år har den obligatoriska skolgången varit nioårig. I dag är det en utbildning som är långt ifrån tillräcklig. Utbildningssystemet måste hänga med så att det motsvarar kraven från dagens och morgondagens arbetsliv. När näst intill samtliga arbetsgivare kräver gymnasieutbildning ska inte ungdomar stå utan en gymnasieexamen", skriver partiledaren Stefan Löfven och utbildningspolitiske talespersonen Ibrahim Baylan på DN Debatt.

Förslaget ska tas upp på partiets kongress i april.

Kan ges dispens

Det kommer dock att finnas möjlighet till dispens om förslaget blir verklighet. Det kan ges till elever som har "mycket goda skäl". Med insatser i skolan hoppas Socialdemokraterna kunna få fler unga i arbete.

"Att Sverige når en världsledande utbildningsnivå är nyckeln till framtidens jobb men också till människors frihet att forma sitt eget liv. Därför är uppdraget att säkra alla ungas rätt till en ordentlig utbildning inte bara något vi har råd med – det är det som gör oss rika", skriver Löfven och Baylan.

Förra året föreslog utbildningsminister Jan Björklund (FP) att en ettårig gymnasieutbildning, helt utan teoretiska ämnen, skulle införas som ett alternativ.

– Klart att det vore jättebra om alla blev akademiker, men verkligheten är inte sådan, sa han då till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.