Lördag 4 Dec
Stockholm

Reepalu avgår - här är citaten S vill glömma

Reepalu lämnar politiken i juli.
1 av 5
Reepalu lämnar politiken i juli. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Reepalu med förre S-ledaren Göran Persson.
2 av 5
Reepalu med förre S-ledaren Göran Persson. Foto: Roger Lundsten/BLR-Fotograferna/SCANPIX
S-toppen på Förintelsens minnesdag.
3 av 5
S-toppen på Förintelsens minnesdag. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
På kippavandring mot antisemitism.
4 av 5
På kippavandring mot antisemitism. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Reepalu med justitieminister Beatrice Ask - som han kritiserat gång på gång.
5 av 5
Reepalu med justitieminister Beatrice Ask - som han kritiserat gång på gång. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Nästan 20 år som Malmös starke man får räcka. I juli avgår Socialdemokraternas Ilmar Reepalu, snart 70. De senaste åren har han hamnat i blåsväder för flera uttalanden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ilmar Reepalu

Född: 11 oktober 1943.

Kom till Sverige från Baltikum 1944.

Blev ordinarie ledamot i kommunfullmäktige i Malmö 1987. Ordförande i kommunstyrelsen sedan valet 1994.

MALMÖ. Under snart två decennier har Ilmar Reepalu (S) varit kommunstyrelsens ordförande och Malmös "starke man". Han har blivit en av de mest kända socialdemokraterna ute i landet - men på senare år har han främst varit skandalernas man. Nyheter24 blickar tillbaka på Reepalus kontroversiella uttalanden.

Stoppa matchen

"Min personliga uppfattning är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i den här situationen. Situationen i Israel och Palestina är så plågsam. Den blev väldigt mycket allvarligare när Israel började med sina aggressioner och gick in i Gaza. Över fyrahundra barn har mördats. Det är fråga om brott mot mänskliga rättigheter. Det är så mycket som ligger Israel till last" - februari 2009.

Reepalu gick till hårt angrepp mot Israel i samband med att Sverige skulle möta landet i tennis i Malmö. Han fick kraftfull kritik från bland andra Folkpartiet för att han piskade upp en stämning mot Israel och i förlängningen mot judar. Det egna partiet gick dessutom emot Reepalu och ville hålla Israelkritiken till den politiska arenan.

Den israeliska lobbyn

"Man möts av väldigt många som man kanske kan kalla den israeliska lobbyn, som inte är intresserade av vad jag säger och vad jag tycker, men som tillskriver mig massor utav uppfattningar" - mars 2010.

Trots att antisemitismen växt i Malmö vägrade Reepalu att ta avstånd. I stället fällde han citatet ovan - och fick kritik från alla möjliga håll om att han inte bryr sig om judarnas situation.

Utvisa fler

"Det är viktigt att människor som inte har svenskt medborgarskap och i högre grad begår brott blir utvisade" - oktober 2011.

När Reepalu skulle förklara vilka åtgärder som krävs mot gängkriminalitet i områden som Seved och Rosengård sa han ovanstående. Det hjälpte inte att han sedan påpekade att de flesta i området antagligen är svenska medborgare - skadan var redan skedd.

SD-infiltration

" SD:are har infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat" - mars 2012.

Här presenterade Reepalu en alldeles egen konspirationsteori - att Sverigedemokraterna skulle ha infiltrerat den judiska församlingen i Malmö. Bland annat skulle han ha sett SD-toppen Kent Ekeroth på flera möten. Han backade kort efter intervjun i magasinet Neo. Återigen hjälpte det föga.

Morden i Malmö

"När kommer oskyldiga människor att komma i vägen för de här kulorna också?"

Frågan ställdes av Reepalu bara dagar efter att två personer skjutits till döds på öppen gata i Malmö. "Jag menar att de blev avrättade, det var inga olyckor", förklarade han sedan och sa att det värsta som kan hända enligt honom är att någon i en folkmassa skulle råka bli träffad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela