Jimmie Åkessons pressekreterare kallar de rasistiska sajterna för "nyhetsbloggar".
1 av 6
Jimmie Åkessons pressekreterare kallar de rasistiska sajterna för "nyhetsbloggar". - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Pressekreteraren Linus Bylund menar också att sverigedemokrater alltid ska använda ett vårdat språk och låta bli att skriva sånt som oavsiktligen eller avsiktligen kan misstolkas.
2 av 6
Pressekreteraren Linus Bylund menar också att sverigedemokrater alltid ska använda ett vårdat språk och låta bli att skriva sånt som oavsiktligen eller avsiktligen kan misstolkas. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Frågan är om denna tweet räknas som vårdat språk.
3 av 6
Frågan är om denna tweet räknas som vårdat språk.
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
4 av 6
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
5 av 6
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
6 av 6
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

SD-toppen ser inga problem med länkar till nazist-bloggar

Jimmie Åkessons pressekreterare tar inte avstånd från de partikollegor
som sprider länkar till rasistiska och nazistiska sajter.


Hatsajter och hot

För att ge ett tydligt exempel på hur hatet sprids och hur vanliga personer hängs ut kan vi ta ICA-handlaren Bo Oskarsson från jämtländska Kaxås som exempel. På de rasitiska sajterna fördes de fram rena dödshot där det skrevs att han borde hängas i en lyktstolpe. 

På onsdagen kunde Nyheter24 presentera en granskning av Sverigedemokraternas beteende på nätet. Den visar hur flera folkvalda SD-politiker dagligen sprider länkar till rasistiska och nazistiska sajter som Realisten, Exponerat, Fria Tider och Sweden Confidential.

I höstas lanserade partiledaren Jimmie Åkesson en så kallad nolltolerans mot rasistiska uttalanden och en kommunikationsplan som skulle stoppa utspel i sociala medier. Trots det har flera SD-politiker fortsatt att sprida rasistiskt näthat.

"Skäggbarn", "När blir vi hundmat, vi som är kristna här i Sverige!!!" och "Journalister lever med lögnen i blodet", är vanliga formuleringar.

 SD-toppen:"Svenskfientlig statsminister"

Så sent som i söndags kallade riksdagsledamoten Markus Wiechel statsminister Fredrik Reinfeldt för en "svenskfientlig" och migrationsminister Tobias Billström för "jävla hycklare" i ett Facebookinlägg, som en reaktion på Moderaternas utspel om att minska invandringen.

"Svenskfientlig" används ofta bland sverigedemokrater. Generellt kan man beskriva uttrycket som att man är rasistisk mot personer just för att de är "svenskar". Vilka som är riktiga svenskar är något som Sverigedemokraterna gärna diskuterar internt och externt. Jimmie Åkesson har själv ifrågasatt Zlatan Ibrahimovics svenskhet. 

– Han spelade i alla fall för Sverige. Sedan om han var legosoldat eller inte det vet jag inte, sa Jimmie Åkesson då Sydsvenskan den 21 april 2007 bad honom kommentera Zlatan.

Ordet blev dock som mest uppmärksammat i samband med järnrörskandalen på Kungsgatan sommaren 2010"Du är svenskfientlig" och "säg ingenting om din svenskfientliga polare, för ni kommer få problem i framtiden. Håll inte på att jävlas, håll inte på att jävlas med svenskarna" sa den dåvarande SD-toppen Erik Almqvist till komikern Soran Ismail.

Hur ser då Sverigedemokraterna på att deras folkvalda länkar till sajter som Realisten, Exponerat, Fria Tider och Sweden Confidential?

Är det okej med tanke på den nya kommunkationsplan och nolltolerans?

När Nyheter24 ställde frågorna till Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund kallar han de rasistiska och nazistiska sajterna för nyhetsbloggar. Han menar också att det är av meningsmotståndare en påhittad politisk etikett "på aktuell sida". 

Linus Bylund har gått med på att lämna en kommentar. Men bara om den publiceras i sin helhet.

"Jag tycker att man som sverigedemokrat alltid ska använda ett vårdat språk och låta bli att skriva sånt som oavsiktligen eller avsiktligen kan misstolkas. Detta inte minst med anledning av att mycket av den journalistik som har som syfte att bekämpa partiet bygger på just avsiktliga misstolkningar och fördomar.

När det gäller att länka till till exempel nyhetsartiklar så bör man naturligtvis vinnlägga sig om att se efter om där finns en ursprungsartikel hos någon etablerad media innan man länkar, men eftersom vissa avslöjanden inte finns att tillgå i etablerad media måste man ibland välja mellan att länka till någon nyhetsblogg eller inte länka alls. Man kan naturligtvis inte anses vara ansvarig för allt som skrivs på en sida som publicerat en artikel man länkat till, inte heller för någon av meningsmotståndare påhittad politisk etikett på aktuell sida. Generellt bör man undvika sidor som man bedömer sprida hårt vinklad politisk propaganda och avsiktliga felaktigheter, till exempel Nyheter24."

Twittrade efter Utöya

Trots att Linus Bylund skriver att sverigedemokrater ska använda ett vårdat språk har han själv möts av hård kritik för hans inlägg på Twitter. När nyheten om att någon sprängt en bomb i Oslo och flera ungdomar skjutits på Utöya kom ut på eftermiddagen den 22 juli 2011, skrev han:  

Men Linus Bylund är inte ensam om att använda ett ovårdat språk. Det är hans partikollegor ett bra exempel på. I samband med lanseringen av kommunikationsplan kunde Nyheter24 lista flertalet tveksamma tweets och statusuppdateringar.

/
/
/
Senaste nytt

Borlänge: Polisen rapporterar om misshandel

Tränare våldtog kvinna med funktionsvariation

En man i 60-årsåldern döms för att vid två tillfällen ha våldtagit en kvinna samt för att ha ofredat henne sexuellt ytterligare två gånger, rapporterar Bohusläningen. Övergreppen skedde när mannen, som var kvinnans idrottstränare, skjutsade henne från träningen till hennes boende.

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Sex palestinier rapporteras ha skjutits ihjäl av israeliska soldater i flyktinglägret al-Fara i den av Israel ockuperade Västbanken.

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Nödmöte i jul? Ingen enighet om budgetregler

1 timme sedan
Inget avtal synes än bland EU:s finansministrar om nya budgetregler. Nu ökar risken för ett extra krismöte innan jul.