Torsdag 6 Maj
Stockholm

Reinfeldt läxar upp Billström

Tobias Billström sa en sak. Nu säger Fredrik Reinfeldt en helt annan.
1 av 3
Tobias Billström sa en sak. Nu säger Fredrik Reinfeldt en helt annan. Foto: SCANPIX
Statsministern tycker invandringen berikar Sverige.
2 av 3
Statsministern tycker invandringen berikar Sverige. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Moderaternas partisekreterare tycker SD har pekat på problem.
3 av 3
Moderaternas partisekreterare tycker SD har pekat på problem. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Statsministern har hittills vägrat kommentera utspelet om invandringen. Tills nu. "Invandringen berikar Sverige", säger Fredrik Reinfeldt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hånas och hyllas av SD

Riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) gick i helgen till attack mot både Reinfeldt och Billström. Han kallade den senare "jävla hycklare" och kallade statsministern "svenskfientlig". Men utspelet har även hyllats och anklagats för att vara sverigedemokratisk politik.

STOCKHOLM. Migrationsminister Tobias Billström vill minska asylinvandringen. Men nu får han en uppläxning av statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det kan inte vara utgångspunkten. Invandring berikar Sverige. Det är ett väldigt viktigt värde att människor kan komma till Sverige, och det har betytt mycket för Sveriges utveckling, säger statsministern enligt SVT.

"I uppdraget pratar vi inte på det sättet"

Det var under helgen som Billström i flera medier konstaterade att väljarna vill ha en förändring vad gäller invandringen. Även partisekreteraren Kent Persson försvarade utspelet och hävdade att Sverigedemokraterna "pekat på problem". Nu döms de ut av Reinfeldt som menar att Moderaternas arbetsgrupp för migration och integration inte ska ha den utgångspunkten.

– I partistyrelsens uppdrag till den här arbetsgruppen så pratar vi inte på det sättet. Invandring berikar Sverige och ett ansvarsbärande parti som Moderaterna vill bli en balanserande röst mellan de som aldrig ser några problem och de som aldrig ser andra människor, säger han enligt SVT.

Så sent som på tisdagen hälsade Reinfeldts presstab till Nyheter24 att statsministern inte hade några planer på att kommentera Billströms utspel.

Löfven: "Oanständigt"

Dagarna efter Billströms uttalanden om invandringen var reaktionerna starka - både från andra allianspartier och från oppositionen. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gick till hård attack på sin Facebooksida.

"Vänner, regeringen Reinfeldt har konsekvent skyllt sina misslyckanden med jobben och skolan på andra. Nu har man pekat ut en av samhällets mest utsatta grupper: de människor som söker skydd från krig, terror och förtryck. De gör det med ett avhumaniserande språk, där människor på flykt från krig beskrivs som 'flöden' och 'volymer'", skrev S-ledaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela