1 av 7
- Foto: SCANPIX / Faksimil
Jimmie Åkessons kommunikationsplan och nolltolerans verkar än så länge inte fungera särskilt bra.
2 av 7
Jimmie Åkessons kommunikationsplan och nolltolerans verkar än så länge inte fungera särskilt bra. - Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Pressekreteraren Linus Bylund menar också att sverigedemokrater alltid ska använda ett vårdat språk och låta bli att skriva sånt som oavsiktligen eller avsiktligen kan misstolkas.
3 av 7
Pressekreteraren Linus Bylund menar också att sverigedemokrater alltid ska använda ett vårdat språk och låta bli att skriva sånt som oavsiktligen eller avsiktligen kan misstolkas. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
4 av 7
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
5 av 7
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
6 av 7
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Stefan Falktorp, ordförande för SD Partille, länkade till nynazistiska Svenskarnas partis hemsida.
7 av 7
Stefan Falktorp, ordförande för SD Partille, länkade till nynazistiska Svenskarnas partis hemsida.

Avgångskrav mot sverigedemokrat efter Nyheter24:s granskning

Länkningarna till hatsajter leder nu till interna strider i Sverigedemokraterna. Helsingborgordföranden Dick Johansson vill utesluta partikamraten Kjell Dahlin, som länkade till nazistbloggen Realisten.


Hatsajter och hot

För att ge ett tydligt exempel på hur hatet sprids och hur vanliga personer hängs ut kan vi ta ICA-handlaren Bo Oskarsson från jämtländska Kaxås som exempel. På de rasitiska sajterna fördes de fram rena dödshot där det skrevs att han borde hängas i en lyktstolpe. 

Nolltolerans mot rasism. Så hette det när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i höstas förklarade att partiet skulle rensa upp i de egna leden. Men Åkesson och partiledningen har också kritiserats för dubbla måttstockar. Bland annat för att järnrörsmannen Erik Almqvist fortfarande sitter kvar i riksdagen och ska driva partiets nya mediesatsning. Men också för att järnrörskollegan och Avpixlat-kopplade Kent Ekeroth fortfarande representerar partiet i olika sammanhang. 

På onsdagen kunde Nyheter24 presentera en granskning av hur flera folkvalda Sverigedemokrater sprider näthat genom att länka till rasistiska och nazistiska bloggar. När Nyheter24 sedan frågade Åkessons pressekretare Linus Bylund hur SD-ledningen ser på partikollegornas beteende på nätet blev svaret att de inte såg några problem med att de länkar till Realisten, Exponerat (tidigare Sweden Confidential) och Fria Tider.

Han kallade även de rasistiska och nazistiska sajterna för nyhetsbloggar. Han menar också att det är - av meningsmotståndare - en påhittad politisk etikett "på aktuell sida". 

Kräver partikollegans avgång

Samtidigt som Bylund förminskar sina partikollegors handlingar tar lokalavdelningar starkt avstånd.

En av de som länkat till nynazistiska Svenskarnas partis sajt Realisten är Kjell Dahlin i Helsingborg. Efter att det uppmärksammats i Helsingborgs Dagblad kräver nu ordföranden Dick Johansson att Dahlin utesluts. 

– Min personliga åsikt är att han är helt olämplig att sitta i fullmäktige, säger Johansson till Nyheter24.

På måndagen ska fullmäktigegruppen ha ett möte där detta kommer att tas upp för diskussion. Ordföranden tycker att man måste vara konsekvent med anledning av den nolltolerans som partiet numera har.

– Jag är förbannad och ledsen att en politiker i fullmäktige beter sig på det här sättet, säger Johansson.

När Nyheter24 når Dahlin själv vägrar han svara på frågor.

Hej, jag heter Viktor Adolfsson och är reporter på Nyheter24.

– Jaha, okej, hej.

Jag tänkte fråga dig angående att du länkar till Realisten på din Facebook.

–....*klick*.

Även Ann-Christine From-Utterstedt, ledamot i distriktsstyrelsen för SD Dalarna-Västmanland, har länkat till Realisten. Men minns det inte.

– Jag har inget uppenbart svar eftersom jag inte vet vilket inlägg det handlar om, säger hon till Nyheter24.

Är det lämpligt att en sverigedemokrat länkar till Svenskarnas partis sajt?

– Ja, alltså jag har inget uppenbart svar eftersom jag inte vet vilket inlägg det handlar om.

Visste du om vad Realisten är?

– Nej.

Senare ringer From-Utterstedt upp.

– Nu har jag tittat på den här länkningen och det gick lite för fort, antar jag. Jag har tagit bort det, säger hon.

Tycker du att sverigedemokrater ska länka till Realisten?

– Nej, det är ett annat parti och vi ska inte länka eftersom de inte står för våra åsikter.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen menar att man ska vara försiktig med till vilka sajter man länkar - men att en länk inte behöver vara ett stöd.

– Vi uppmanar till försiktighet vid länkning på internet då stor osäkerhet ofta finns vad gäller faktagranskning och källkontroll. Grundregeln är att man bör länka till ursprungsartikeln då sådan finns. När det gäller länkning till hemsidor vars upphovsmän till exempel inte delar en demokratisk värdegrund så är det rekommenderat med stor försiktighet då en del människor kan uppfatta länkning som ett stöd, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Samtidigt är det viktigt att påpeka att man inte stödjer en viss typ av åsikter för att man har en person som vän på Facebook, för att man följer någon på Twitter eller för att man länkar till en hemsida. För att tydliggöra att länkningen ej är ett stöd till upphosmännen kan det i sådana fall vara bra att tydligt deklarera det i samband med länkningen.

I höstas presenterade Sverigedemokraterna en ny kommunikationsplan som bland annat beskrev hur företrädare ska bete sig i sociala medier. Svordomar och stötande uttryck ska undvikas och man ska vara försiktigt med länkningar.

Nyheter24:s granskning visade också att Stefan Falktorp, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Bohuslän, länkat till Realisten. 

Under torsdagen har Nyheter24 sökt Stefan Falktorp utan framgång. 

/
/
/
/
Senaste nytt

Ica-butiken öppnar sent – så personalen kan sova ut efter julfesten

Israel anklagas för granater mot journalister

Journalisterna filmade gränsområdet mellan Libanon och Israel när de plötsligt besköts. En reporter dödades och sex skadades. Utredningar pekar på att Israel avfyrade granaterna. En israelisk granskning har inletts.

Hon tar över EU:s stödbank

Spanien vann kampen mot Danmark om en av EU:s tyngsta ekonomiska poster. Nadia Calviño tar över som chef för investeringsbanken EIB. Danska Margrethe Vestager får återgå till EU-kommissionen.

Civila dödade i ryska nattanfall

Minst två civila personer dödades i ryska anfall mot Ukraina under natten till fredag, enligt ukrainska uppgifter.

Ikeas besked till kunderna: ”Ni har ätit för lite korv i år”

Ikea hakar på Spotifys "wrapped" genom att göra en alldeles egen årssummering, som de kallar...”korved”.

Fortsatt hög terrorhotnivå i Sverige

Säkerheten i Sverige har försämrats, men inte tillräckligt för att höja terrorhotnivån.