Tisdag 22 Jun
Stockholm

Moderater vill regera med MP i stället för C

Vilka ska Reinfeldts moderater samarbeta med i framtiden?
1 av 4
Vilka ska Reinfeldts moderater samarbeta med i framtiden?. Foto: SCANPIX / Montage
Hur ser Alliansen ut 2014?
2 av 4
Hur ser Alliansen ut 2014?. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner om att regera med M: "Man känner sig ganska omotiverad".
3 av 4
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner om att regera med M: "Man känner sig ganska omotiverad". Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Migrationsuppgörelsen om vård för papperslösa presenterades av migrationsminister Tobias Billström och språkröret Åsa Romson (MP) samt migrationspolitiske talespersonen Maria Ferm (MP).
4 av 4
Migrationsuppgörelsen om vård för papperslösa presenterades av migrationsminister Tobias Billström och språkröret Åsa Romson (MP) samt migrationspolitiske talespersonen Maria Ferm (MP). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

En färsk undersökning visar att moderata väljare vill ha en alliansregering med Miljöpartiet, hellre än med Centerpartiet. Men hos MP är inte motivationen jättestor att regera tillsammans.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer ur undersökningen

- 42 procent av alla väljare vill ha dialog med Sverigedemokraterna.

- Magdalena Andersson (S) har lägre förtroende i ekonomiska frågor än vad föregångaren Thomas Östros hade.

- Ytterst få rödgröna väljare vill se samarbete med Folkpartiet eller Centerpartiet.

STOCKHOLM. En regering med flera borgerliga partier - och Miljöpartiet. Det är vad 34 procent av borgerliga väljare vill se i framtiden. Bland moderater är det fler som vill ha in MP än de som vill ha kvar Centerpartiet.

Detta visar en ny undersökning gjord av Novus som presenteras av tre analytiker på DN Debatt på torsdagen. Men Miljöpartiet är inte speciellt sugna på att vara en del av Alliansen.

– Man känner sig ganska omotiverad. Vi står väldigt långt ifrån Moderaterna i flera frågor, säger partisekreteraren Anders Wallner till Nyheter24.

"Billströms utspel skickar konstiga signaler"

En av anledningarna är det senaste utspelet om invandringen från Tobias Billström. MP har en migrationspolitisk överenskommelse med regeringen fram till 2014 men har reagerat starkt mot migrationsministerns uttalanden om att minska "volymerna".

– De skickar väldigt konstiga signaler när de gör ett utspel om vad de ska göra nästa mandatperiod, speciellt när det går tvärtemot den politik vi kommit överens om för den här mandatperioden, säger Wallner.

Så här twittrade han själv efter utspelet:

I en debattartikel i Aftonbladet konstaterade partisekreteraren sedan att de gamla Moderaterna är tillbaka.

"Tyder på att deras väljare tycker vi har bra politik"

Den senaste tiden har Centerpartiet drabbats av interna stridigheter i samband med förslaget till nytt idéprogram. Men det är inte kontroverser om månggifte och slopad skolplikt som fått alliansväljare att ändra sig, tror Wallner.

– Jag tycker det tyder på att många av deras väljare tycker att vi har politik för de områden där regeringen misslyckats. Jag tror inte heller det bara handlar om miljön utan även om skolan, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela