Söndag 20 Jun
Stockholm

Efter Nyheter24:s granskning - nu kan SD-politikern uteslutas

1 av 6
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund.
2 av 6
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund. Foto: SCANPIX / SD Helsingborg / Faksimil
Bylund fick kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna.
3 av 6
Bylund fick kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
4 av 6
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
5 av 6
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
6 av 6
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

Ödesmötet i Helsingborg slutade med att kommungruppen bestämde att starta ett uteslutningsärende mot Kjell Dahlin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Granskningen

Nyheter24:s kartläggning av SD-ledamöters agerande i sociala medier visade att det är vanligt med länkningar till bland annat Realisten. I höstas antog partiet en ny kommunikationsplan där man bland annat beslutade om att man som SD-politiker inte bör länka till tveksamma sajter.

– När det gäller länkning till hemsidor vars upphovsmän till exempel inte delar en demokratisk värdegrund så är det rekommenderat med stor försiktighet då en del människor kan uppfatta länkning som ett stöd, sa presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24 i förra veckan.

HELSINGBORG. Kjell Dahlin kan uteslutas ur Sverigedemokraterna. Anledningen är den länkning han gjorde till nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten, som Nyheter24 kunde visa i en granskning i förra veckan.

Sent på måndagskvällen hölls ett möte i kommunfullmäktigegruppen i Helsingborg om hans framtid. Där bestämdes det att Dahlin ska anmälas och därmed bli föremål för ett uteslutningsärende.

– Beslutet blev att vi ska gå till medlemsutskottet, säger Dick Johansson, ordförande för SD Helsingborg, till Nyheter24.

"Är det nolltolerans så är det nolltolerans"

Den lokala partistyrelsen kommer nu författa en skrivelse, enligt Johansson, där de begär en utredning. I slutändan är det partistyrelsen på riksnivå som tar beslut om att varna eller utesluta medlemmar.

Dahlin var själv med på mötet med sina kollegor. Men de andra köpte inte hans försvar.

– Han tyckte att det inte var dagsaktuellt och så, men det spelar ingen roll för mig. Är det nolltolerans så är det nolltolerans, säger SD-ordföranden.

Var det ett enhälligt beslut?

– Jag vill inte gå in på några siffror å ena eller andra sidan. Vi tog ett majoritetsbeslut.

Nyheter24 har sökt Dahlin utan framgång. I förra veckan fick han ett utbrott:

– Varför skriver ni så negativt om mig och min person? Jag tycker detta är förnedrande mot en vanlig kristen som vill värna svenskarna. Ni är verkligen skamliga. Tack, sa han till Nyheter24 och la på luren.

SD-toppen tog inte avstånd

Nyheter24:s granskning visade att sverigedemokratiska företrädare sprider inlägg från sajter som Exponerat, Fria Tider och nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten. Ändå valde Linus Bylund, pressekreterare till partiledaren Jimmie Åkesson, att inte ta avstånd från länkningarna. För det har han fått intern kritik från både Johansson och Bjuvordföranden Allan Jönsson.

Uppdaterat 15.42: Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen säger till Nyheter24 att Dahlins fall inte kommer att påverka eventuella andra anmälningar om sverigedemokrater som länkat till sajter som Realisten.

– Alla fall prövas för sig, säger han och fortsätter:

– Att länka till en annan hemsida är i sig ingenting som bekräftar att man hyser samma värderingar som en hemsidas upphovsmän. I det här fallet tycks ärendet, vad jag förstår, handla om flera saker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela