1 av 6
- Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund.
2 av 6
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund. - Foto: SCANPIX / SD Helsingborg / Faksimil
Bylund fick kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna.
3 av 6
Bylund fick kritik för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från länkningarna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
4 av 6
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
5 av 6
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
6 av 6
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

Efter Nyheter24:s granskning - nu kan SD-politikern uteslutas

Ödesmötet i Helsingborg slutade med att kommungruppen bestämde att starta ett uteslutningsärende mot Kjell Dahlin.


Granskningen

Nyheter24:s kartläggning av SD-ledamöters agerande i sociala medier visade att det är vanligt med länkningar till bland annat Realisten. I höstas antog partiet en ny kommunikationsplan där man bland annat beslutade om att man som SD-politiker inte bör länka till tveksamma sajter.

– När det gäller länkning till hemsidor vars upphovsmän till exempel inte delar en demokratisk värdegrund så är det rekommenderat med stor försiktighet då en del människor kan uppfatta länkning som ett stöd, sa presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24 i förra veckan.

HELSINGBORG. Kjell Dahlin kan uteslutas ur Sverigedemokraterna. Anledningen är den länkning han gjorde till nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten, som Nyheter24 kunde visa i en granskning i förra veckan.

Sent på måndagskvällen hölls ett möte i kommunfullmäktigegruppen i Helsingborg om hans framtid. Där bestämdes det att Dahlin ska anmälas och därmed bli föremål för ett uteslutningsärende.

– Beslutet blev att vi ska gå till medlemsutskottet, säger Dick Johansson, ordförande för SD Helsingborg, till Nyheter24.

"Är det nolltolerans så är det nolltolerans"

Den lokala partistyrelsen kommer nu författa en skrivelse, enligt Johansson, där de begär en utredning. I slutändan är det partistyrelsen på riksnivå som tar beslut om att varna eller utesluta medlemmar.

Dahlin var själv med på mötet med sina kollegor. Men de andra köpte inte hans försvar.

– Han tyckte att det inte var dagsaktuellt och så, men det spelar ingen roll för mig. Är det nolltolerans så är det nolltolerans, säger SD-ordföranden.

Var det ett enhälligt beslut?

– Jag vill inte gå in på några siffror å ena eller andra sidan. Vi tog ett majoritetsbeslut.

Nyheter24 har sökt Dahlin utan framgång. I förra veckan fick han ett utbrott:

– Varför skriver ni så negativt om mig och min person? Jag tycker detta är förnedrande mot en vanlig kristen som vill värna svenskarna. Ni är verkligen skamliga. Tack, sa han till Nyheter24 och la på luren.

SD-toppen tog inte avstånd Nyheter24:s granskning visade att sverigedemokratiska företrädare sprider inlägg från sajter som Exponerat, Fria Tider och nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten. Ändå valde Linus Bylund, pressekreterare till partiledaren Jimmie Åkesson, att inte ta avstånd från länkningarna. För det har han fått intern kritik från både Johansson och Bjuvordföranden Allan Jönsson.

Uppdaterat 15.42: Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen säger till Nyheter24 att Dahlins fall inte kommer att påverka eventuella andra anmälningar om sverigedemokrater som länkat till sajter som Realisten.

– Alla fall prövas för sig, säger han och fortsätter:

– Att länka till en annan hemsida är i sig ingenting som bekräftar att man hyser samma värderingar som en hemsidas upphovsmän. I det här fallet tycks ärendet, vad jag förstår, handla om flera saker.

/
/
/
/
Relaterat
I kväll avgörs SD-ledamotens öde efter nazilänkningen
På måndagskvällen samlas Sverigedemokraternas kommungrupp för att ta ställning till Kjell Dahlins framtid. Men de kan varken utesluta honom eller tvinga honom att avgå.
SD-toppens attack mot partikollegan: "Han ska ha en smäll på fingrarna"
Han är en av Sverigedemokraternas mest framgångsrika lokalpolitiker. Nu kritiserar Allan Jönsson i Bjuv partiledningen för att använda dubbla måttstockar. "Klart Wiechel ska ha en smäll på fingrarna".
SD-ordförandens attack mot partitoppen: "Är ute och seglar"
När Nyheter24 frågade Jimmie Åkessons pressekreterare om länkning till olika hatsajter tog han inte avstånd. Nu får han och partitoppen hård kritik - för allt från detta till hur de hanterat Erik Almqvist: "Dubbelmoral".
Avgångskrav mot sverigedemokrat efter Nyheter24:s granskning
Länkningarna till hatsajter leder nu till interna strider i Sverigedemokraterna. Helsingborgordföranden Dick Johansson vill utesluta partikamraten Kjell Dahlin, som länkade till nazistbloggen Realisten.
SD-toppen ser inga problem med länkar till nazist-bloggar
Jimmie Åkessons pressekreterare tar inte avstånd från de partikollegor
som sprider länkar till rasistiska och nazistiska sajter.
Så sprider SD-politikerna näthatet
Hot, hat och propaganda. Det senaste åren har de rasistiska och nazistiska sajterna blivit allt fler. Nu kan Nyheter24:s granskning visa hur folkvalda Sverigedemokrater sprider det rasistiska hatet.
Senaste nytt

USA: Senatorn Dianne Feinstein död

Amerikansk inflation bromsar in

Inflationen i USA enligt det så kallade PCE-måttet – det som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) föredrar att använda när de beslutar om styrräntan – steg med 0,1 procent i augusti jämfört med föregående månad. Det är den lägsta siffran sedan slutet av 2020 och ses som ett tecken att räntehöjningarna av amerikanska Federal Reserve nu har fått ytterligare effekt.

Då får du ALDRIG handla på Systembolaget – regeln många missar

De allra flesta, för att inte säga alla, vet att man måste vara 20 år för att få handla på Systembolaget. Men hade du koll på att det finns ytterligare två regler att följa för att få köpa vin, sprit och öl?

Norsk polis: Foxtrot-nätverket i sex regioner

Den norska rikskriminalpolisen Kripos säger att man registrerat "aktiviteter från personer anslutna till nätverket Foxtrot" i sex polisdistrikt i landet, rapporterar NRK.

Henrik Alsterdal om kaoset i TV4:s Efter fem – hände i direktsändning: “Kissnödiga”

1 timme sedan
För Nyheter24 berättar Efter fem-profilen Henrik Alsterdal om ett visst inslag i TV4-programmet, som är extra minnesvärt. Han och kollegan Tilde de Paula Eby testade på en viss aktivitet i studion, något som blev minst sagt kaosartat.

Tysk mångmiljardorder till NKT

1 timme sedan
Kraftkabelföretaget NKT med tillverkning på Verkö i Karlskrona har tagit hem en order värd motsvarande cirka 40 miljarder svenska kronor. Det handlar om fem land- och havsbaserade kraftkabelprojekt i Tyskland, som förväntas tas i drift mellan 2029 och 2034. Projekten, som drivs av företaget 50Hertz, är ett led i den tyska övergången till förnybar energi.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.