Lööf presenterade det nya förslaget.
1 av 4
Lööf presenterade det nya förslaget. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Citat ur lokalpolitikernas debattartikel som fick flera partikollegor att rasa.
2 av 4
Citat ur lokalpolitikernas debattartikel som fick flera partikollegor att rasa. - Foto: SCANPIX / Faksimil Bohusläningen
Hela artikeln.
3 av 4
Hela artikeln. - Foto: Faksimil Bohusläningen
En leende Lööf mötte pressen när hon kom hem för att säga att förslagen om bland annat månggifte skulle slopas.
4 av 4
En leende Lööf mötte pressen när hon kom hem för att säga att förslagen om bland annat månggifte skulle slopas. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Trots bråken - Lööf behåller fri invandring

Flera kontroversiella förslag skapade interna bråk. På måndagen presenterade Annie Lööf partistyrelsens förslag till nytt idéprogram. Visionen om fri invandring finns kvar.


Ledde till internbråk

I samband med att förslaget till idéprogram presenterades av Stockholmspolitikern Per Ankersjö hördes flera upprörda röster inom Centerpartiet.

– Jag känner inte igen mig alls i det här. Kanske har de blandat i privata åsikter, jag har i alla fall inte hört någon kräva att den här typen av frågor lyfts fram, sa Karin Jonsson, oppositionsråd i Norrköping, till Nyheter24 då.

Lööf avbröt semestern och kom hem till Sverige för att säga att partiet inte tänker föreslå månggifte och andra kontroversiella delar av programmet. Sedan gick en grupp centerpartister i Bohuslän ut och varnade för "illitterata storfamiljer".

STOCKHOLM. Månggifte, fri invandring, avskaffad skolplikt och slopad arvsrätt. Samtliga förslag ledde till starka reaktioner inom Centerpartiet då de presenterades av den arbetsgrupp som jobbat med deras nya idéprogram

På måndagen presenterade Annie Lööf partistyrelsens motförslag - och alla är bortplockade, utom ett. Centerpartiet vill fortfarande ha fri invandring.

– Vi vill att EU:s fria rörlighet på sikt ska omfatta hela världen. Det är en princip som vi i partistyrelsen med kraft anser ska finnas i partiprogrammet, sa Lööf på en presskonferens.

Den senaste tiden har mycket av den politiska debatten handlat om migrationspolitiken. Anledningen är migrationsminister Tobias Billströms (M) uttalanden om att han vill minska "flyktingströmmarna" till Sverige. I samband med detta har kritik kommit från många - även inom Alliansen och från centerpartistiska företrädare.

Motsättningarna finns kvar

Bland de övriga förslagen finns inte mycket kvar. Exempelvis nämns varken äktenskap eller relationer i det nya förslaget.

Beskedet har inte tagits emot väl i flera delar av Centerrörelsen. Både ungdomsförbundet Cuf och Centerstudenter har reserverat sig mot att förslagen om månggift och slopad skolplikt tagits bort. Även inom partistyrelsen går meningarna isär - flera ledamöter har reserverat sig mot att förslaget om slopad arvsrätt ej finns kvar.

– Men det är till syvende och sist en mycket enig styrelse som lägger fram förslaget i dag, säger Lööf.

På partiets kommundagar häromveckan tog Lööf avstånd från flera av de idéer som fanns i det ursprungliga programmet. Se hela hennes tal här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!