Torsdag 6 Maj
Stockholm

Jimmie Åkesson vill assimilera svenskar

SD-ledaren tycker föraktar sig själva.
1 av 3
SD-ledaren tycker föraktar sig själva. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
SD-ledarens jubel på valnatten 2010.
2 av 3
SD-ledarens jubel på valnatten 2010. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
"Nej, det är inget naturligt inslag i min vardag".
3 av 3
"Nej, det är inget naturligt inslag i min vardag". Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Sverigedemokraternas partiledare tycker att svenskar är världens mest självföraktande folk. Och att Sverige fått medeltida värderingar i och med islam. Men han vill inte säga "Bevara Sverige Svenskt" utan lanserar en ny slogan.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Moderaternas utspel

Bakgrunden till intervjun är Dagens Samhälles kartläggning i svenska kommuner, som visade att åtta av tio ledande kommunpolitiker inte vill öka flyktingmottagandet. Allra mest negativa var de moderata kommunalråden.

Kort därefter gjorde migrationsminister Tobias Billström ett utspel om att minska "flyktingströmmarna" och "volymerna". Statsminister Fredrik Reinfeldt korrigerade hans uttalanden. Åkesson säger i intervjun att han inte tror att utspelet resulterar i någon hårdare politik från Moderaternas sida.

SÖLVESBORG. Det är inte bara invandrare som ska anpassa sig till det svenska samhället. Även "svenskarna" själva kanske måste assimileras. Det menar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Ja, jag tror att också många svenskar skulle behöva utsättas för assimileringspolitik. Svenskarna måste återvinna sin egen identitet och stolthet över att vara svensk, säger han i en stor intervju med Dagens Samhälle.

Åkesson kallar invånarna i Sverige för "världens mest självföraktande folk" som "förnekar sin egen existens". De klassiska svenska värdena han menar hotas är skolavslutningar och adventsljusstakar.

"Irakier och afghaner inget naturligt inslag"

I intervjun berättar han att han faktiskt har vänner som invandrat till Sverige, men att de kommer från Finland, Ungern och Rumänien - "människor som levt väldigt länge i Sverige". Några irakier eller afghaner känner han inte:

– Nej, det är inte alls något naturligt inslag i min vardag. Det finns rätt många med somalisk bakgrund i Sölvesborg, men jag har ingen naturlig plattform för att prata med dem, säger Åkesson till Dagens Samhälle.

Han står också fast vid det han skrev i en debattartikel i Aftonbladet 2009 - att islam är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget. Han tycker att Sverige börjar få tillbaka "närmast medeltida värderingar" eftersom "den muslimska gruppen vuxit sig så stor och ställer krav på samhället".

"Låt Sverige förbli Sverige"

Sverigedemokraterna har sina rötter i den rasistiska kamporganisationen "Bevara Sverige Svenskt" (BSS). Det är ingen slogan Åkesson vill använda längre på grund av dess historia.

– Nej, jag använder inte det uttrycket, det är en så befläckad devis.

Dagens Samhälle: Men rent innehållsmässigt är det väl en sammanfattning av ert budskap?

– Jag vill inte ta ansvar för ett sådant bagage, jag använder inte en sådan devis. Jag säger: Låt Sverige förbli Sverige! 

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela