Mejlsvaret från Hellborg gav Merhan, 23, en chock.
1 av 3
Mejlsvaret från Hellborg gav Merhan, 23, en chock. - Foto: Faksimil / Privat / SCANPIX
Mahmoudi kommer nu inte att läsa kursen som Hellborg håller i.
2 av 3
Mahmoudi kommer nu inte att läsa kursen som Hellborg håller i. - Foto: Privat
Den senaste tiden har mycket av den politiska debatten handlat om invandring. Annie Lööf valde att behålla förslag om fri invandring i partiets idéprogram.
3 av 3
Den senaste tiden har mycket av den politiska debatten handlat om invandring. Annie Lööf valde att behålla förslag om fri invandring i partiets idéprogram. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Centerpartistens rasistiska mejlsvar

UPPDATERAD. "Kan du hjälpa Mohammed - han kommer nog direkt från Mecka". Så skrev centerpartisten och universitetslektorn Hans-Erik Hellborg när Mehran undrade hur han skulle registrera sig på skolan.


"Man ska vara försiktig när man skriver"

Hellborg har tidigare intervjuats av Dalarnas Tidningar om just att uttrycka sig i sociala medier och via mejl. Då som expert på området, om vad man får och inte får skriva på exempelvis Facebook.

– Några renodlade lagar finns inte när det kommer till kritik via till exempel sociala medier. Men generellt så har man en så kallad "lojalitetsplikt" mot sin arbetsgivare vilket innebär att man inte ska säga saker som kan skada företaget eller skrämma bort kunder, varken på eller utanför arbetsplatsen, sa han då.

BORLÄNGE. Här är mejlet som kan skaka både Högskolan Dalarna och Centerpartiet i Rättvik. Hans-Erik Hellborg, kommunpolitiker och universitetslektor, råkade skicka ett svar i stället för att vidarebefordra:

"Kan du hjälpa Mohammed - han kommer nog direkt från Mecka", stod i det i mejlet som kom in i en elevs inkorg.

Han hade frågat Hellborg hur han skulle registrera sig på en kurs på idrottsjuridikprogrammet. Mejlsvaret var avsett för en kollega, men skickades fel. Eleven la ut svaret på Facebook där det på bara en dryg timme delats över 450 gånger.

"Det var ett plumpt skämt"

När Nyheter24 når Hellborg backar han direkt.

– Det var ett dåligt, plumpt skämt, säger han och fortsätter:

– Jag skrev till honom "Jag ber verkligen om ursäkt. Tyvärr brast mitt omdöme. Det skulle uppfattas som ett skämt, men tyvärr var det inte roligt alls. Jag ber om ursäkt. Välkommen till kursen".

"Många tror jag är en rasist"

Reaktionerna mot Hellborg, som alltså även är folkvald politiker för Centerpartiet har varit starka.

– Det är tråkigt eftersom många tror att jag är en rasist eller sverigedemokrat. Men alla som känner mig vet att det inte finns någon grund för det.

Nu ska Hellborg ha samma person som elev på juridikprogrammet på Högskolan Dalarna.

– Jag kommer att behandla honom som vilken elev som helst. Jag har inget alls emot honom. Jag hjälper till och med de utländska eleverna mer än de andra, säger C-politikern.

Uppdatering 18.33:

Nyheter24 får till slut tag på eleven, Merhan Mahmoudi. Han berättar att han först blev chockad när han fick mejlet. Men att han egentligen inte ville uppmärksamma det. Sedan insåg han allvaret.

– Då tänkte jag att det här måste uppmärksammas, säger han.

Någon kurs ledd av Hellborg blir det inte - det bestämde Mahmoudi efter mejlet.

– Nej, jag kommer inte gå den där kursen. Jag ska fortsätta med andra studier i stället, säger han.

"Helt förkastligt"

Lena Reiyer, distriktsordförande för Centerpartiet Dalarna, tar kraftfullt avstånd från partikamraten.

– Det är helt förkastligt och inget som har något med Centerpartiets politik att göra, säger hon till Nyheter24.

Har du själv haft någon kontakt med Hellborg?

– Jag håller på och söker honom just nu.

Händelsen kommer att diskuteras både lokalt i Rättvik och i distriktsstyrelsen, enligt Reiyer.

Hos partiet centralt menar man att det kan röra sig om ett så kallat medlemsärende, om att han ska uteslutas. Men att det är upp till distriktet.

– Det är en process som måste börja i Rättvik och Dalarna. Och som jag förstår det ska de ta kontakt med honom och ta upp det, säger Robert Östholm, pressekreterare på Centerpartiets riksorganisation, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.