Jimmie Åkesson gläds över resultatet.
1 av 3
Jimmie Åkesson gläds över resultatet. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Är SD på väg uppåt?
2 av 3
Är SD på väg uppåt? - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX
Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet ökar mest.
3 av 3
Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet ökar mest. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ny toppnotering för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är återigen tredje största parti i en opinionsmätning. Och den här gången är det bland kvinnor som partiet ökar mest.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna
3,5 procent (-0,3)
Moderaterna
29,1 procent (-0,6)
Folkpartiet
5,2 procent (-0,6)
Centerpartiet
3,4 procent (-0,7)

Miljöpartiet
9,1 procent (-0,2)
Socialdemokraterna
31,9 procent (+0,4)
Vänsterpartiet
6,6 procent (+1,1)

Sverigedemokraterna
10,2 procent (+0,8)

2 000 personer telefonintervjuades under perioden 28 januari-24 februari.

SVERIGE. Allt fler kvinnor skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag. Det visar den senaste opinionsundersökningen från Novus som TV4 Nyheterna presenterar på torsdagen.

Partiet når totalt 10,2 procent av stödet - det är alltså bara Socialdemokraterna och Moderaterna som är större. Det är den största siffran hittills i en Novusmätning.

– Särskilt markant är ökningen bland kvinnor. SD brukar ligga på 4,3 procent bland kvinnliga väljare men nu ligger de på 7,6 procent, säger Torbjörn Sjöström, Novus vd, till Expressen.

"Kokar ordentligt i de moderata leden"

Partiledaren Jimmie Åkesson menar att det fortsatt starka opinionsläget beror på att partiet klarade sig bra ur höstens skandaler. Och på att många är besvikna på Moderaterna.

– Jag tror också att Moderaternas något misslyckade försök att spela invandringskritiska genom att låta Billström göra spetsiga uttalanden om invandringspolitiken har gynnat oss. Visst kokar det ordentligt i de moderata leden, det märker vi varje dag på mejl och samtal från besvikna före detta moderater, säger han till Expressen.

Det är dock inte SD som ökar mest utan Vänsterpartiet. De går fram med 1,1 procentenheter jämfört med den senaste mätningen. Mellan V, S, och Miljöpartiet och Alliansen skiljer det nu 6,4 procentenheter. Två av de borgerliga partierna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, hamnar under riksdagsspärren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!