Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-ordförande: "Vad händer i vårt parti?"

- 06/03/2013, 11:54 -
Patrik Ehn (uppe till höger) hotas av uteslutning.
1 av 5

Patrik Ehn (uppe till höger) hotas av uteslutning.

Faksimil Facebook / Västra Götalands region / SCANPIX

"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
2 av 5

"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.

SCANPIX / Västra Götalands region / Montage

"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.
3 av 5

"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.

Riksdagen

Presschefen Martin Kinnunen vill inte uttala sig.
4 av 5

Presschefen Martin Kinnunen vill inte uttala sig.

Leif R Jansson / SCANPIX

Daniel Rondslätt hotas också av uteslutning.
5 av 5

Daniel Rondslätt hotas också av uteslutning.

Västra Götalands region / SCANPIX

Uteslutningshotet mot SD-toppen Patrik Ehn får redan svallvågor inom partiet. "Vad händer i vårt parti?????", skriver SD Borås ordförande på Facebook. Men ledningen och de inblandade lägger locket på.

GÖTEBORG. På tisdagen slog nyheten ned som en bomb inom sverigedemokratiska kretsar. Patrik Ehn, ordförande för SD Västra Götaland och en av partiets profiler utanför riksdagen, hotas av uteslutning - efter han anses vara "ideologiskt avvikande".

En av de som verkar oroas av beskedet är Patric Silfverklinga, ordförande för SD Borås. Så här skriver han i ett Facebookinlägg som Nyheter24 tagit del av:

Personerna som försöker lugna honom är Elisabeth Nirholt, tidigare moderat och numera riksombudsman i SD samt Sven Pernils, SD Huddinge och Jimmie Stranne, regionpolitiker i Västra Götaland. Nyheter24 har varit i kontakt med Silfverklinga som dock avböjt att kommentera ytterligare.

Visar på spricka


Uteslutningshotet kan ses som en del i en spricka inom partiet. Nyheter24 har flera gånger tidigare skrivit om den så kallade falangstriden.

Ehn räknas till det så kallade "bunkergänget", de som står för en mer nationalistisk politik än partiledaren
Jimmie Åkessons socialkonservatism. Falangen består även av riksdagsmannen och tidigare partiledaren Mikael Jansson, SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och riksdagsledamoten David Lång.


Den sistnämnde menar dock att han "inte haft så mycket att göra med Ehn".

– Han är aktiv i Göteborg och jag i Stockholm. Jag träffar honom mest i partisammanhang där det är mer formellt, säger Lång till Nyheter24.

Trots det har Nyheter24 tagit del av uppgifter och bilder som visar att han var på västkusten och firade nationaldagen med bland annat Jansson och Ehn förra året. 

Lång sitter med i partistyrelsen som inom kort ska ta ställning till uteslutningsärendet.

– Jag känner till för lite för att säga något. Vi får se när det kommer på styrelsens bord, säger han.

Varken Kasselstrand eller Jansson har gått att nå för en kommentar.

"Stämmer ju så klart inte"

Själv vill Ehn inte uttala sig till Nyheter24. Men till Sveriges Radio P4 säger han att ärendet är onödigt.

– Det stämmer ju så klart inte. Hade man bara hört av sig till mig så hade vi kunnat rett ut detta. Alla som känner mig vet att jag till fullo står bakom partiets ideologi, säger han och fortsätter:

– Man hade kunnat lösa det på ett odramatiskt sätt.

Efter att han själv och distriktet kommit in med sina yttranden tror han att han kommer få sitt kvar på sin plats.

– Då är det säkert ur världen, säger han till Sveriges Radio P4 .

Från partitoppen är det locket på som gäller. 
Presschefen Martin Kinnunen vägrar svara på några frågor.


– Kommer ej att kommentera dessa frågeställningar, skriver han i ett mejl till Nyheter24.

Kollegan: "Det är synd"

Enligt en källa inom SD Västra Götaland skulle en uteslutning av Ehn kunna innebära att partiet tappar hela sin Göteborgsförening, eftersom de håller ihop. Och visst finns det missnöje.

– Jag tycker det är synd, säger Thomas Åvall, kommunpolitiker i Göteborg, om ärendet till Nyheter24 men vill sedan inte prata något mer.

Ehn har krävts på ett yttrande av Sverigedemokraternas medlemsutskott. Anledningen till ärendet är bland annat hänvisningar han gjort på sociala medier.

"Du ska ha lyft fram Hitlers favoritkonstnär i samband med att du redogjorde för din ideologiska grundsyn - som du sammanfattade med begreppet 'De fyra elementen'. Samma begrepp och tavla illustrerades för övrigt även i det senaste numret av SD-Göteborgs lokala medlemsbulletin", skriver utskottet.

– Han har varit ganska provokativ. Det har varit svårt att undgå, sa en källa inom SD Västra Götaland till Nyheter24 på tisdagen.

Tidigare har Ehn varit aktiv i nazistiska Nordiska rikspartiet, innan han gick med i Sverigedemokraterna. Enligt medlemsutskottet är det även ett problem att Ehn hyllat högerextrema partier som tyska NPD och British National Party i Storbritannien.

Ehn sitter med i valberedningen för riksorganisationen, det organ som ska vara med och föreslå bland annat riksdagslistor för kommande val.

Daniel Rondslätt, politisk sekreterare under Ehn i Västra Götaland, hotas också av uteslutning. Det ska ha att göra med negativa uttalanden om partikamrater och dålig publicitet.

Nyheter24 har varit i kontakt med flera andra lokala SD-ordförande men ingen har velat kommentera ärendet.

Enligt Expo Idag har regiongruppen i Västra Götaland kallat till krismöte på torsdagen. Men mejltråden om detta har utvecklats till en internstrid där vissa kritiserar medlemsutskottet och partitoppen.

"Bättre springa med järnrör och skrika lite okvädningsord… Då går man säkert… eller får nått fint välbetalt annat arbete inom partiet. Det är verkligen skillnad på folk och folk… Detta börjar bli patetiskt… Och jag börjar bli trött på denna särbehandling beroende på hur brun tunga man har. Det är dags vi markerar på nått sätt att man borde vara konsekvent när det gäller skäl till uteslutning", skriver Michael Andersson, gruppledare för SD Mölndal.

På Facebook får Ehn stöd av partiveteranen Stefan Falktorp, som nyligen lämnade posten som ordförande för SD Bohuslän. Han kallar den uteslutningshotade gruppledaren för en av partiets "mest framstående ideologer", tillsammans med Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson i riksdagen).