Stockholm

SD-topp sparkas efter sextrakasserier

Sparkade SD-toppen: "Det kommer som en ren chock för mig."
1 av 5
Sparkade SD-toppen: "Det kommer som en ren chock för mig.".
Björn Söder (till höger) sparkade SD-toppen.
2 av 5
Björn Söder (till höger) sparkade SD-toppen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Presschefen Martin Kinnunen: "Vi har inga kommentarer till anledningen bakom att en tjänsteman som arbetar med organisationsfrågor tillsvidare inte är i tjänst."
3 av 5
Presschefen Martin Kinnunen: "Vi har inga kommentarer till anledningen bakom att en tjänsteman som arbetar med organisationsfrågor tillsvidare inte är i tjänst.". Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Per Björklund var partikassör och ekonomichef för Sverigedemokraterna. Men nu har han tvingats lämnat alla sina uppdrag. Nyheter24 kunde i november förra året avslöja att det handlade om alkoholproblem som partiet inte lyckats hjälpa honom med.
4 av 5
Per Björklund var partikassör och ekonomichef för Sverigedemokraterna. Men nu har han tvingats lämnat alla sina uppdrag. Nyheter24 kunde i november förra året avslöja att det handlade om alkoholproblem som partiet inte lyckats hjälpa honom med. Foto: Pressbild
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand har också fått sparken. Detta efter en konflikt med partiledningen.
5 av 5
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand har också fått sparken. Detta efter en konflikt med partiledningen. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

En av Sverigedemokraternas absolut högsta tjänstemän har sparkats. Anledningen är att han anklagas för sexuella trakasserier av flera kvinnor i partiet. Nyheter24 kan avslöja att partisekreteraren Björn Söder är den som sagt upp mannen.


– Jag är oförstående till det här och det kom som en chock för mig, säger den sparkade SD-toppen till Nyheter24


Läs mer
Personalproblem

Sverigedemokraterna har sparkat flera personer från högt uppsatta tjänster det senaste året. 

Kanslichefen Mikael Valtersson och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har bägge tvingats lämna sina jobb. 

Och i november avslöjade Nyheter24 att ekonomichefen Per Björklund tvingades bort från partiet.

Även partiets konomisk-politiske talesperson Erik Almqvist tvingades lämna efter en uppmärksammade järnrörsskandalen. I Expressens videoklipp hördes Almqvist säga både "hora" och "blattelover".

STOCKHOLM. En SD-topp har fått sparken från sitt jobb på riksorganisationen. Flera anklagelser om sexuella trakasserier av kvinnor i partiet ligger bakom beslutet.

När Nyheter24 når SD-toppen säger han att beskedet kom oväntat.

– Jag är oförstående till det här och det kom som en chock för mig. I övrigt vill jag inte ge några kommentarer, säger han.

Hur ser du på de anklagelser som riktas mot dig?

– Det kommer som en ren chock för mig. Jag har inte hunnit ta ställning till det hela och vet knappt vad det gäller.

"Ta dina grejer och stick"

Nyheter24 kan avslöja att det var partisekreteraren Björn Söder som personligen såg till att mannen fick gå.

– Det var ganska hårt. Typ "ta dina grejer och stick", säger en insatt källa till Nyheter24.

Bland annat ska flera unga kvinnor inom ungdomsförbundet SDU enligt uppgift ha känt sig trakasserade av mannen. Enligt Aftonbladet har sextrakasserierna pågått i flera månader och varit riktade mot flera kvinnor inom Sverigedemokraterna. Han ska bland annat ha anklagats för att ha gett bort filmer med sexuellt innehåll.

Partiledningen är fåordig om beskedet.

– Vi har inga kommentarer till anledningen bakom att en tjänsteman som arbetar med organisationsfrågor tillsvidare inte är i tjänst, säger presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24.

"Naturligt att det blir konflikter"

Under onsdagen höll partiet enligt Expressen ett krismöte på riksdagskansliet. Efter mötet kom beskedet att SD-toppen har kvar sin anställning, men att han tills vidare inte är i tjänst.

– Det har förekommit anklagelser om olämpligt beteende och det måste vi naturligtvis utreda, säger SD:s personalchef Martin Kirschberg till Nyheter24, och fortsätter:

– Han jobbar med organisatoriska frågor. Det är lätt hänt att det uppstår konflikter ute i organisationen där han måste gå in och styra upp.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.