Jimmie Åkesson har anledning att le.
1 av 3
Jimmie Åkesson har anledning att le. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Sämre går det för Göran Hägglund och Kristdemokraterna.
2 av 3
Sämre går det för Göran Hägglund och Kristdemokraterna.
Alliansen lider av småpartiernas kris.
3 av 3
Alliansen lider av småpartiernas kris. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Sverigedemokraternas nya rekordnotering

Sverigedemokraterna når sin högsta siffra någonsin i Yougovs undersökning som presenteras på måndagen. 12,6 procent av väljarstödet.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna
2,6 procent (-0,9)
Moderaterna
28,7 procent (-0,1)
Folkpartiet
6,5 procent (+0,7)
Centerpartiet
3,4 procent (+0,1)

Miljöpartiet
9,2 procent (-0,5)
Socialdemokraterna
30,5 procent (-0,6)
Vänsterpartiet
5,7 procent (+0,3)

Sverigedemokraterna
12,6 procent (+1,1)

Undersökningen gjordes via Yougovs onlinepanel under perioden 6 februari-5 mars. 1 425 personer svarade.

STOCKHOLM. Sverigedemokraterna går starkt framåt igen. I opinionsundersökningen som Yougov/Metro presenterar på måndagen får partiet 12,6 procent av väljarstödet - den högsta noteringen någonsin.

I januari fick SD 12,5 procent men man backade sedan i februari.

Kris för KD

Betydligt sämre ser det ut för Kristdemokraterna och därmed också för Alliansen. KD får bara 2,6 procent i undersökningen. Frågan är vad de ska göra för att klara sig kvar i riksdagen.

– Risken är att man inte vågar driva egna frågor i konflikt med blocket, eftersom man då riskerar att förlora taktikröstarna. Samtidigt behöver man egna profilfrågor för att bygga upp sin väljarbas. KD sitter i en rävsax, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, till Metro.

Totalt hamnar Alliansens partier på 41,2 procent, fyra procentenheter bakom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet på 45,4 procent.

Även Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren i undersökningen.

/
/
/
/
Senaste nytt

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.