Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraternas nya rekordnotering

- 11/03/2013, 07:40 -
Jimmie Åkesson har anledning att le.
1 av 3

Jimmie Åkesson har anledning att le.

BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Sämre går det för Göran Hägglund och Kristdemokraterna.
2 av 3

Sämre går det för Göran Hägglund och Kristdemokraterna.

Alliansen lider av småpartiernas kris.
3 av 3

Alliansen lider av småpartiernas kris.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Sverigedemokraterna når sin högsta siffra någonsin i Yougovs undersökning som presenteras på måndagen. 12,6 procent av väljarstödet.

STOCKHOLM. Sverigedemokraterna går starkt framåt igen. I opinionsundersökningen som Yougov/Metro presenterar på måndagen får partiet 12,6 procent av väljarstödet - den högsta noteringen någonsin.

I januari fick SD 12,5 procent men man backade sedan i februari.

Kris för KD

Betydligt sämre ser det ut för Kristdemokraterna och därmed också för Alliansen. KD får bara 2,6 procent i undersökningen. Frågan är vad de ska göra för att klara sig kvar i riksdagen.

– Risken är att man inte vågar driva egna frågor i konflikt med blocket, eftersom man då riskerar att förlora taktikröstarna. Samtidigt behöver man egna profilfrågor för att bygga upp sin väljarbas. KD sitter i en rävsax, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, till Metro.

Totalt hamnar Alliansens partier på 41,2 procent, fyra procentenheter bakom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet på 45,4 procent.

Även Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren i undersökningen.