Patrik Ehn kommer att uteslutas på måndagens partistyrelsemöte.
1 av 9
Patrik Ehn kommer att uteslutas på måndagens partistyrelsemöte. - Foto: Scanpix
Före detta partiledaren Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar.
2 av 9
Före detta partiledaren Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
3 av 9
"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.
4 av 9
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
Daniel Rondslätt kommer också att uteslutas.
5 av 9
Daniel Rondslätt kommer också att uteslutas. - Foto: Västra Götalands region / SCANPIX
"Partistyrelsen kommer att behandla flera personärenden på måndag. I övrigt vill vi inte uttala oss angående personärenden som ej är färdigbehandlade.", säger Martin Kinnunen presschef för Sverigedemokraterna.
6 av 9
"Partistyrelsen kommer att behandla flera personärenden på måndag. I övrigt vill vi inte uttala oss angående personärenden som ej är färdigbehandlade.", säger Martin Kinnunen presschef för Sverigedemokraterna. - Foto: SCANPIX SWEDEN
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet.
7 av 9
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet. - Foto: Lars Pehrson
Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli.
8 av 9
Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli. - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna
Detta efter debattartikeln där han kritiserade Jimmie Åkesson för att han gett Erik Almqvist sparken.  Men Kasselstrand fick snabbt ett nytt jobb. Nyheter24 har tidigare avslöjat att det är hos Alpcot Agro AB - ett jordbruksbolag som har sin verksamhet främst i Ukraina och Ryssland.
9 av 9
Detta efter debattartikeln där han kritiserade Jimmie Åkesson för att han gett Erik Almqvist sparken. Men Kasselstrand fick snabbt ett nytt jobb. Nyheter24 har tidigare avslöjat att det är hos Alpcot Agro AB - ett jordbruksbolag som har sin verksamhet främst i Ukraina och Ryssland. - Foto: SCANPIX / Faksimil

"Jag skrev att etniska sammansättningen på en nattklubb inte var helt optimal"

Patrik Ehn kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Nu kan Nyheter24 avslöja hur han på Facebook skrev om ett nattklubbsbesök som rört upp starka känslor i partiet.
– Där fanns många människor, övervägande unga män med annan bakgrund än jag själv, som betedde sig på ett sätt som jag inte gillade, skriver Patrik Ehn.


Fick stöd av förre SD-partiledaren

SD-toppen Patrik Ehn kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna på grund av "ideologiskt avvikande åsikter". Tidigare har han fått han stöd av förre SD-partiledaren Mikael Jansson.

– Vi var överraskade över att de här frågorna ställdes över huvud taget. Det var en blixt från klar himmel. Men vi är optimistiska om framtiden, sa Mikael Jansson till Sveriges Radio. 

Efter avslöjandet om att Patrik Ehn utesluts var Mikael Jansson fåordig.

Han vill heller inte svara på om det bryter mot stadgarna att lämna in en anmälan osignerad.

– Jag har ingen kommentar på det. Vi får bryta här, sa Mikael Jansson till Nyheter24 på onsdagen

Hur ser du på medlemsutskottets rekommendation?

– Jag har ingen kommentar på det. 

Patrik Ehn kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Beslutet tas formellt på partiets extrainsatta partistyrelsemöte på måndag den 18 mars. Det kunde Nyheter24 avslöja på onsdagen efter att ha exklusivt delgivits medlemsutskottets yttrande om att utesluta SD-toppen. Ett beslut som även är sanktionerat av partiledaren Jimmie Åkesson.

Nu kan Nyheter24 även avslöja hur uteslutningsärendet började. En intern mejlkonversation som Nyheter24 tagit del visar hur Ehn försöker försvara sig mot anklagelserna om hur han beskrivit den "etniska sammansättningen" på en nattklubb.

– Jag har i en facebookkommentar skrivit att den etniska sammansättningen på en nattklubb "inte var helt optimal" och att jag därför gått hem tidigare. Med det menade jag att jag inte kände mig hemma på nattklubben, skriver Ehn och fortsätter: 

– Där fanns många människor, övervägande unga män med annan bakgrund än jag själv, som betedde sig på ett sätt som jag inte gillade. Detta betyder inte att jag är främligsfientlig, och det är jag heller inte. Människan känner sig oftast trygg i en miljö där hon känner sig hemma. Det gäller även mig, trots att jag är berest.

"Partiet har drabbats av ytterligare "personärenden"

Men anklagelserna stannar inte vid att Patrik Ehn haft problem med den "etniska sammansättningen". De går djupare än så.

SD-politikern Jimmie Stranne är den som startade mejlkonversationen som började den 4 mars klockan 09.30. Där skriver han: 

"Hej på er, regionfullmäktigegruppen.

(Till Patrik och Daniel för kännedom).

Partiet har drabbats av ytterligare "personärenden" som berör oss i regionfullmäktigegruppen, och dessa kommer snart behandlas på kommande partistyrelsemöte. Dessförinnan skall medlemsutskottet ha vårt yttrande inför sitt egna sammanträde. Dessa ärenden är väckta mot Patrik Ehn och Daniel Rondslätt (politisk sekreterare)." 

Sedan skriver Jimmie Stranne om hur medlemsutskottet behöver utreda var Patrik Ehns ideologiska övertygelse "hör hemma". 

Därefter listas några anklagelsepunkter:

• Han haft "samarbete med det engelska partiet Third Way".

• Rekommenderat SDU:s kongress att förkovra sig i Ernst Jüngers liv och idéer.

• Haft problem med den "etniska sammansättningen".

• Hyllat Lars Emanuelsson.

• Hyllat A Handbook of Traditional Living.

• Länkat till motpol.

• Beskriver rörelser som NPD, BNP och andra rörelser i en förhållandevis positiv anda."

"Är du nationalsocialist Patrik?"

SD-toppen Hanna Wigh har även hon svarat och frågar Patrik Ehn:

"1. Är du nationalsocialist Patrik? 

Jag har som jag nämnde reflekterat över att du tillsynes aldrig besvarat den frågan tydligt.

2. Om inte varför ändrade du dig?"

Patrik Ehn svarar:

"1. Nej

2. Människor kan ändra sig Hanna.

/ Patrik"

Kort därefter svarar Hanna Wigh igen. 

"Jag är medveten om att människor kan ändra sig Patrik det är därför jag ställer frågan. Jag tycker dock det är olyckligt att du inte verkar vilja förklara eller förtydliga. Det jag har att förhålla mig till på PS mötet är allt det som läggs fram mot dig och sen å andra sidan dina ord om att människor kan ändra sig utan något som förklarar allt det märkliga du ägnat dig åt."

När Nyheter24 når Patrik Ehn är han minst sagt mycket fåordig. 

– Hallå ja?

Hej, det här är Henrik Eriksson från Nyheter24. Jag skulle vilja ställa några frågor till dig.

– Okej, säger han innan han lägger på. Därefter svarar inte Patrik Ehn när Nyheter24 ringer igen.  

"Allt stöd till Patrik Ehn"

Efter Nyheter24:s avslöjande visade Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Gustav Kasselstrand sitt stöd för Patrik Ehn på Twitter. Som Nyheter24 tidigare rapporterat om tillhör han tillsammans med Patrik Ehn "Bunkerfalangen". Patrick Ehn har även kallats för hans mentor.

Så här twittrade William Hahne, vice ordförande för SDU, efter beskedet:

/
/
/
Senaste nytt

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Drönare nedskjuten i Finska viken

En drönare sköts ner i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.

Pensionärer jagas i Berlin – misstänkt koppling till Baader-Meinhof-ligan

1 timme sedan
En stor polisinsats pågår i Tysklands huvudstad Berlin under söndagsmorgonen, rapporterar flera tyska medier.

Polisen rapporterar om olovlig körning, Överkalix

2 timmar sedan
"Överkalix, bilist kontrollerad av polis", skriver polisen på sin hemsida.