Fredag 16 Apr
Stockholm

Så hånas Billström på nätet efter utspelet

Här är chokladhånet mot ministern.
1 av 6
Här är chokladhånet mot ministern. Foto: Faksimil
Skärmdump från whitetheracist.se.
2 av 6
Skärmdump från whitetheracist.se. Foto: Faksimil
Hanif Bali sågade sin minister.
3 av 6
Hanif Bali sågade sin minister. Foto: SCANPIX / Montage
Sverigedemokraterna flörtade med och hyllade Billström efter uttalandena.
4 av 6
Sverigedemokraterna flörtade med och hyllade Billström efter uttalandena. Foto: SCANPIX / Montage
Björn Söder och Jimmie Åkesson har tidigare hävdat att Billström skulle passa bra in i Sverigedemokraterna.
5 av 6
Björn Söder och Jimmie Åkesson har tidigare hävdat att Billström skulle passa bra in i Sverigedemokraterna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Stefan Löfven kommenterade på Facebook.
6 av 6
Stefan Löfven kommenterade på Facebook. Foto: Faksimil Facebook

Efter intervjun där han talade om "blonda och blåögda" har migrationsminister blivit starkt kritiserad från alla håll. Nu kommer dock fler och fler hån av honom på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Typexempel på rasism"

Retorikexperten Jan Lindqvist Grinde, lektor i retorisk argumentation vid Uppsala universitet, menar att Billströms uttalanden visar tydliga tecken på rasism.

– Detta är ett rasistiskt påstående. Punkt slut. Det går att titta på en definition av rasism och se att detta är det. Man behöver inte ens sträcka sig till en omskrivning av rasism. Det här är ett typexempel, säger han till Aftonbladet.

STOCKHOLM. Här är blandningen av det senaste dygnets två mest heta diskussioner. Tommy "Black" Nilssons chokladreklam och migrationsminister Tobias Billströms kritiserade intervju har slagits samman och blivit "White - med smak av privilegier".

Den hånfulla bilden började spridas tidigt på tisdagen men har fått en skjuts efter att bloggen Alliansfrittsverige.nu lagt upp den på sin Facebooksida.

Redan på måndagen skapades sajten whitetheracist.se, en tydlig referens till artisten Nilssons kuppsajt blacktheartist.se.

"Blonda och blåögda"

Det var i en intervju med Dagens Nyheter som Tobias Billström sa följande:

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.

Uttalandet försvarades och hyllades av ledande sverigedemokrater men fick utstå kraftig intern kritik. Flera allianspolitiker tog avstånd från Billström och många företrädare för oppositionen har anklagat honom för rasism.

– Det är direkt olämpligt och opassande att dela in människor i hud och ögonfärg. Förutom att det väcker anstöt hos allmänheten så är det totalt inkompatibelt med moderaternas idéer, sa Hanif Bali (M), ledamot i arbetsmarknadsutskottet med särskilt ansvar för integrationsfrågor, till Nyheter24 på måndagen.

"Uttryckte mig dåligt"

Efter kritiken gick Billström ut och bad om ursäkt.

– Jag vill be om ursäkt för det som står i dagens DN. Jag förstår att folk blir provocerade av denna formulering, sa han till TT och fortsatte:

– Jag uttryckte mig dåligt, för utseendet är inte det relevanta i någon del när man diskuterar de här frågorna.

På tisdagen kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt för första gången Billström uttalanden, och han är starkt kritisk till sitt eget statsråd.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, säger han till TT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela