Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sex av tio SD-väljare missnöjesröstar

Fler och fler uppger att missnöjet är det främsta skälet till att rösta på Jimmie Åkessons parti.
1 av 3

Fler och fler uppger att missnöjet är det främsta skälet till att rösta på Jimmie Åkessons parti.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

SD har ökat den senaste tiden och ligger just nu på runt tio procent i de flesta mätningarna.
2 av 3

SD har ökat den senaste tiden och ligger just nu på runt tio procent i de flesta mätningarna.

BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Torbjörn Sjöström.
3 av 3

Torbjörn Sjöström.

Faksimil TV4

Nyheter | 26/03/2013 07:44

Nya siffror visar att det främst är missnöjet med andra partier som får väljare att kunna tänka sig att rösta på SD. Sedan i oktober har andelen nästan fördubblats.

STOCKHOLM. Hela 63 procent av de som skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag skulle göra det främst på grund av ett missnöje med de andra partierna. Det visar en ny undersökning från Novus som presenteras av TV4-Nyheterna på tisdagen.

I oktober var samma siffra 37 procent och missnöjesröstarna har alltså nästan fördubblats till mars månad.

– Det en stor grupp vill ha är mer konkreta lösningar på de problem man ser i dag. Jag tolkar det som att man framför allt vill se fler lösningar för hur man skapar fler jobb i Sverige, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till TV4-Nyheterna och fortsätter:

– Sverigedemokraterna har ett enkelt svar på ett väldigt komplicerat problem - det tror jag attraherar en viss grupp människor som känner sig oroliga.

"Sympatiserar också med SD:s frågor"

Det handlar dock om väljare som sagt att de i första hand röstar på SD på grund av missnöjet. Det innebär dock inte att de inte håller med om olika delar av partiets politik. Detta har Sjöström i efterhand förtydligat på Twitter:

I oktober, när den första liknande mätningen gjordes, var samma siffra 37 procent. Den ökade till 50 procent i november och är nu alltså uppe på 63 procent.