Fler och fler uppger att missnöjet är det främsta skälet till att rösta på Jimmie Åkessons parti.
1 av 3
Fler och fler uppger att missnöjet är det främsta skälet till att rösta på Jimmie Åkessons parti. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
SD har ökat den senaste tiden och ligger just nu på runt tio procent i de flesta mätningarna.
2 av 3
SD har ökat den senaste tiden och ligger just nu på runt tio procent i de flesta mätningarna. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Torbjörn Sjöström.
3 av 3
Torbjörn Sjöström. - Foto: Faksimil TV4

Sex av tio SD-väljare missnöjesröstar

Nya siffror visar att det främst är missnöjet med andra partier som får väljare att kunna tänka sig att rösta på SD. Sedan i oktober har andelen nästan fördubblats.


Senaste opinionsmätningen från Sifo

KD 3,3 (-0,3)
M 27,3 (-1,7)
C 3,8 (+0,2)
FP 5,6 (-0,6)

MP 9,3 (-1,7)
S 35,0 (+3,7)
V 5,4 (-0,3)

SD 9,0 (+0,5)

Publicerades den 17 mars.

STOCKHOLM. Hela 63 procent av de som skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag skulle göra det främst på grund av ett missnöje med de andra partierna. Det visar en ny undersökning från Novus som presenteras av TV4-Nyheterna på tisdagen.

I oktober var samma siffra 37 procent och missnöjesröstarna har alltså nästan fördubblats till mars månad.

– Det en stor grupp vill ha är mer konkreta lösningar på de problem man ser i dag. Jag tolkar det som att man framför allt vill se fler lösningar för hur man skapar fler jobb i Sverige, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till TV4-Nyheterna och fortsätter:

– Sverigedemokraterna har ett enkelt svar på ett väldigt komplicerat problem - det tror jag attraherar en viss grupp människor som känner sig oroliga.

"Sympatiserar också med SD:s frågor"

Det handlar dock om väljare som sagt att de i första hand röstar på SD på grund av missnöjet. Det innebär dock inte att de inte håller med om olika delar av partiets politik. Detta har Sjöström i efterhand förtydligat på Twitter:

I oktober, när den första liknande mätningen gjordes, var samma siffra 37 procent. Den ökade till 50 procent i november och är nu alltså uppe på 63 procent.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.