Gabriel Wikström (SSU), Stefan Löfven och Carin Jämtin.
1 av 4
Gabriel Wikström (SSU), Stefan Löfven och Carin Jämtin. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Wikström var strålande glad efter Löfvens besked.
2 av 4
Wikström var strålande glad efter Löfvens besked. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Löfven under sitt linjetal på torsdagen.
3 av 4
Löfven under sitt linjetal på torsdagen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Formellt valdes han till partiledare först nu.
4 av 4
Formellt valdes han till partiledare först nu. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Efter kongressjublet - här är mätningen som ger SSU rätt

Det skulle bli en av de största striderna på Socialdemokraternas kongress. Sen anammade Stefan Löfven SSU:s förslag. Nu får de rätt i en ny undersökning som Nyheter24 tagit del av.


Undersökningen

De viktigaste politiska frågorna:

Ungdomsarbetslösheten
43 procent
Bostadsbyggande
12 procent
Skolan
10 procent
Migration och integration
9 procent
Jämställdhet
6 procent

750 personer tillfrågades av Cint/Snabba svar, på uppdrag av SSU, i en webbpanel under perioden 21 mars-29 mars.

GÖTEBORG. Inför den socialdemokratiska kongressen i Göteborg var ungdomsförbundet SSU:s viktigaste fråga den om 90-dagarsgarantin, bland annat genom en helt egen kampanjsajt. På bara en mening i ett tal var striden som bortblåst - Stefan Löfven hade anammat deras förslag.

– SSU sa, vi kan inte vänta. Och jag säger till er i dag, ni har rätt. Det kan inte jag heller, sa han i sitt linjetal på torsdagen.

Det handlar om att unga arbetslösa ska få jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar - inte 180 dagar som partiledningen först föreslog. Beskedet kom som en överraskning för SSU:arna.

– Jag blev jätteglad, det här är något som vi kämpat för väldigt länge, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande, till Nyheter24.

"Nu handlar det om att få folk att rösta på S"

En färsk opinionsundersökning, som Nyheter24 tagit del av, visar att SSU har stöd för sitt förslag även bland svenska ungdomar. Sju av tio unga tycker att 90-dagarsgarantin är en bra idé. Fem av tio tycker att det är en bra idé oavsett om det innebär en extra kostnad för samhället.

– Det visar att unga vill ha hjälp och stöd från första dagen. Regeringen säger ju tvärtom att unga inte vill ha hjälp och stöd, säger Wikström.

Undersökningen var tänkt att användas som vapen inför fredagens strid på kongressen.

– Nu är ju nästa steg att se till att det här blir regeringspolitik - att få en majoritet att rösta på Socialdemokraterna i valet, säger SSU-ordföranden.

Rundringningen, som genomförts av företaget Cint/Snabba svar, visar också vilka frågor unga i åldrarna 18-29 år tycker är viktigast. Ungdomsarbetslösheten är solklar etta med 43 procent, sedan följer bostadsbyggande, skolan samt migration och integration.

Vill ge kommuner vetorätt mot friskolor

För SSU är det nu i stället frågan om friskolor som står på tapeten på kongressen. Förbundet vill införa ett lokalt kvalitetsansvar, att kommuner ska kunna lägga in sitt veto mot friskolor som vill etablera sig. Detta eftersom det är kommunerna som får "ta smällen" om skolor lägger ned.

När Löfven gav sitt stöd för SSU om 90-dagarsgarantin jublades det rejält i kongressalen på Svenska mässan i Göteborg. Och på Twitter gladdes många:

/
SSU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!