SSU: Partitoppen är fortfarande för vit

- 08/04/2013, 15:18 -
Sammanträde med nya verkställande utskottet i samband med kongressen.
1 av 4

Sammanträde med nya verkställande utskottet i samband med kongressen.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Rapporten "Fyra nyanser av vitt" sammanställdes av tre styrelseledamöter i SSU.
2 av 4

Rapporten "Fyra nyanser av vitt" sammanställdes av tre styrelseledamöter i SSU.

Faksimil

Löfven har problem med mångfalden i partiet.
3 av 4

Löfven har problem med mångfalden i partiet.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ardalan Shekarabi - ersättare i verkställande utskottet.
4 av 4

Ardalan Shekarabi - ersättare i verkställande utskottet.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Föryngring och mångfald var ledstjärnorna när Socialdemokraternas valberedning utsåg partiets nya toppolitiker. Men partiets ungdomsförbund är fortsatt kristiska till vithetsnormen som dominerar i partitoppen.

GÖTEBORG. Många nya ansikten tar plats efter helgens kongress - men trots kritik och krav på mångfald förblir det socialdemokratiska toppskiktet övervägande vitt. I det mäktiga verkställande utskottet lyser personer med utländsk bakgrund med sin frånvaro.

– Jag hade förväntat mig mer, i synnerhet när det kommer till verkställande utskottet, säger Evin Incir, SSU:s utrikespolitiske talesperson, till Nyheter24.

Uppdraget från förra kongressen var att åstadkomma föryngring och mångfald, men till partiets högsta beslutande organ valdes endast en person, Ardalan Shekarabi, med utländsk bakgrund in - som ersättare.

– Det här är en ökning med 100 procent, säger Agneta Gille, ledamot i valberedningen, till Nyheter24.

Det är en person, en ersättare, jämfört med ingen?

– Ja, men det är ett steg i rätt riktning, sådana här förändringar tar tid, säger hon.

Inför kongressen släpptes rapporten "Fyra nyanser av vitt", om bristen på mångfald inom Socialdemokraterna. 94 procent av partiets riksdagsledamöter tillhör den vita normen, liksom hela valberedningen och större delen (95 procent) av ombuden som deltog i helgens kongress. 

Socialdemokraterna har tidigare kritiserats för att vara "vitare än folket". Ändå presenterades ett verkställande utskott - partiets högsta organ -  där 100 procent av de ordinarie ledamöterna tillhör den vita normen.

– Hade de haft viljan så hade de kunnat göra mer. Det är bra att de försökte, men jag är besviken på att de inte lyckades, säger Evin Incir.

För få nominerade

Anledningen till att mångfalden inte blev större i det verkställande utskottet ligger i att för få nominerades till uppdraget, menar valberedningens Agneta Gille. Partistyrelse och VU utses bland de kandidater som nomineras från distrikten och i år fanns det helt enkelt för få att välja mellan. I den nya partistyrelsen ser det något bättre ut med flera nya namn, både yngre och personer med utländsk bakgrund har fått mer plats.

– Under de förutsättningar vi haft så är jag nöjd, säger Agneta Gille. 

Riksdagsledamoten Arhe Hamednaca har tidigare kritiserats partiets system för att nominera personer till uppdrag, till exempel till kongressombud.

– Jag tycker inte att systemet vi har hjälper utrikesfödda. Partiet måste hitta ett annat, sa han till Nyheter24 i december.