- Foto: Montage: Claudio Bresciani / JAN ERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Omar Mustafa: "Jag tvingas lämna"

UPPDATERAD. Antingen ordförande i Islamiska förbundet eller förtroendevald socialdemokrat. Efter partiledaren Stefan Löfvens uppmaning väljer Omar Mustafa att lämna samtliga uppdrag i partiet.


Svarade på kritiken

På fredagen publicerade Aftonbladet en debattartikel där Omar Mustafa svarade på kritiken.

Läs inlägget här.

HÄRNÖSAND. Omar Mustafa, 28, har fått motta mycket kritik under veckan efter att Islamiska förbundet, som Omar är ordförande i, bjudit in antisemiter.

Nu kräver Stefan Löfven att Mustafa ska avgå från sin post. Åtminstone om han vill vara fortsatt verksam inom Islamiska förbundet.

– Det går inte att vara förtroendevald i socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart, säger partiledaren till TT. 

Det är ännu oklart hur Omar Mustafa kommer att agera. I en debattartikel på Aftonbladet skriver Mustafa att han kommer fortsätta arbeta "mot rasism och orättvisor, oavsett vem det utförs emot och vem förövaren är". 

"Tvingas avgå"

På lördagskvällen kom dock beskedet. I ett öppet brev som Aftonbladet tagit del av meddelade Mustafa att han tvingas lämna samtliga uppdrag i partiet:

"Mitt engagemang i det muslimska civilsamhället har alltid handlat om att jobba för rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Ett engagemang som jag hade stora förhoppningar på att fortsätta med i partipolitiken. Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater."

Mustafa skriver vidare:

"Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet. Själv kommer jag fortsätta mitt arbete med den svenskmuslimska identiteten, mot rasismen i alla dess former och för en rättvisare nationell och internationell politik.”

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.