Torsdag 24 Jun
Stockholm

Omar Mustafa: "Jag tvingas lämna"

UPPDATERAD. Antingen ordförande i Islamiska förbundet eller förtroendevald socialdemokrat. Efter partiledaren Stefan Löfvens uppmaning väljer Omar Mustafa att lämna samtliga uppdrag i partiet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svarade på kritiken

På fredagen publicerade Aftonbladet en debattartikel där Omar Mustafa svarade på kritiken.

Läs inlägget här.

HÄRNÖSAND. Omar Mustafa, 28, har fått motta mycket kritik under veckan efter att Islamiska förbundet, som Omar är ordförande i, bjudit in antisemiter.

Nu kräver Stefan Löfven att Mustafa ska avgå från sin post. Åtminstone om han vill vara fortsatt verksam inom Islamiska förbundet.

– Det går inte att vara förtroendevald i socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart, säger partiledaren till TT. 

Det är ännu oklart hur Omar Mustafa kommer att agera. I en debattartikel på Aftonbladet skriver Mustafa att han kommer fortsätta arbeta "mot rasism och orättvisor, oavsett vem det utförs emot och vem förövaren är". 

"Tvingas avgå"

På lördagskvällen kom dock beskedet. I ett öppet brev som Aftonbladet tagit del av meddelade Mustafa att han tvingas lämna samtliga uppdrag i partiet:

"Mitt engagemang i det muslimska civilsamhället har alltid handlat om att jobba för rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Ett engagemang som jag hade stora förhoppningar på att fortsätta med i partipolitiken. Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater."

Mustafa skriver vidare:

"Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet. Själv kommer jag fortsätta mitt arbete med den svenskmuslimska identiteten, mot rasismen i alla dess former och för en rättvisare nationell och internationell politik.”

Kommentera
Kopiera länk
Dela