Bengt Nilsson får lämna Sverigedemokraterna.
1 av 2
Bengt Nilsson får lämna Sverigedemokraterna. - Foto: SVT / Faksimil: Facebook
Kinnunen menar att det är uppenbart att Nilsson brutit mot partiets kommunikationsplan och riktlinjer.
2 av 2
Kinnunen menar att det är uppenbart att Nilsson brutit mot partiets kommunikationsplan och riktlinjer. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

SD-ordförande utesluts efter inlägg på Facebook

Sverigedemokraternas ordförande i Flen, Bengt Nilsson, får lämna partiet efter ett flertal uttalanden som strider mot SD:s "nolltolerans mot extremism och rasism". "Det finns inte längre någon yttrandefrihet i partiet - toleransen har försvunnit", säger Bengt Nilsson.


Kontroversiella uttalanden

Bengt Nilsson har gjort sig känd genom flera kontroversiella uttalanden i sociala medier. Bland annat hävdade han förra året att det finns "islamistiska åsiktspoliser" i Flen och att kor halalslaktas på gårdarna runtomkring orten.

Nilsson har även "gillat" bandet Pluton Svea på sin Facebookprofil. Gruppen sjunger bland annat om att "sända förrädarna till gasen i nationalsocialismens namn" och om svastikan som underbar". 

FLEN. I början av mars avslöjade Nyheter24 att Bengt Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Flen, hotas av uteslutning.

Anledningen var bland annat en rad inlägg på Facebook, däribland om "massimport av subtila våldtäktsmän" och att "gruppvåldtäkter är ett fenomen som följt invandringen".  Uttalanden som strider mot Sverigedemokraternas "nolltolerans mot extremism och rasism".

– Det är uppenbart att han inte kommunicerar i enlighet med partiets kommunikationsplan och etiska riktlinjer för sociala medier, sa Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas presschef, till Nyheter24 då.

"Ingen har ringt"

Nu står det klart att Nilsson utesluts.

Efter 15 år inom partiet kom beskedet med post.

– Ingen har ringt. Jag har inte fått förklara mig och ingen har frågat mig om något. Det enda som står i brevet, förutom att jag är utesluten, är att jag gått emot partiets linje, säger Bengt Nilsson till SVT.

"SD – mitt sista hopp"

Nilsson står vid sina tidigare uttalanden och menar att han inte har gått emot partipolitiken.

– Det finns inte längre någon yttrandefrihet i partiet - toleransen har försvunnit, säger Bengt Nilsson, som nu ämnar att lämna partipolitiken bakom sig.

– Sverigedemokraterna var mitt sista hopp i politiken, säger han till SVT.

Huruvida Bengt Nilsson även lämnar sin plats i fullmäktige eller inte återstår att se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.