Fredag 14 Maj
Stockholm

"Ocker-Janne" döms för ekobrott

Jan Emanuel Johansson döms.
1 av 4
Jan Emanuel Johansson döms. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
"Ocker-Janne" har ett brinnande intresse för motorcyklar och bilar.
2 av 4
"Ocker-Janne" har ett brinnande intresse för motorcyklar och bilar. Foto: PER BROMAN / SCANPIX
Här med Robinsonstatyetten 2002.
3 av 4
Här med Robinsonstatyetten 2002. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX
Partikamraten Thomas Bodström var Johanssons försvarsadvokat.
4 av 4
Partikamraten Thomas Bodström var Johanssons försvarsadvokat. Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Robinsonvinnaren och före detta S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson har dömts för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Känd från Robinson

Den förre riksdagsledamoten är fortfarande politiskt aktiv och sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje för Socialdemokraterna. 

Ocker-Janne blev känd för allmänheten som vinnare av tv-programmet Expedition Robinson i SVT.

NORRTÄLJE. Den skandalomsusade socialdemokraten Jan Emanuel Johansson har dömts till villkorlig dom och dagsböter på totalt 135 000 kronor. Det handlar om de ekobrott han åtalades för i början av 2013.

Agerade inte med uppsåt

Rubriceringarna är bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll. I domen från Gotlands tingsrätt konstateras det dock att det inte finns något som tyder på att "Ocker-Janne" begått brotten avsiktligt.

"Det har inte visats att Jan Emanuel Johansson skulle ha begått något av de ovan behandlade brotten uppsåtligen. Däremot anser tingsrätten att han agerat oaktsamt och i delar det rör försvårande av skattekontroll att denna oaktsamhet är att anse som grov", skriver rätten.

Även flera av hans affärspartners döms för samma brott. Däremot har åtalspunkten om skattebrott ogillats.

Tidigare snedsteg

Johansson har flera gånger tidigare varit i blåsväder för sina affärer. Efter att han delgivits misstane om skattebrott, kom det sedan ut uppgifter om att han tjänat storkovan på undermåliga hem för flyktingbarn

Han svarade med att han var stolt över sin "klassresa" och över verksamheten. Samtidigt knorrades det rejält i de egna leden. 

– Antingen får han avgå eller skärpa sig och sköta det här med bättre omsorg och omtanke, sa S-ledamoten Gary Park till Nyheter24 efter skandalerna kring ungdomshemmen.

"Jag ångrar den där förbannade annonsen"

Ocker-Janne har tidigare även varit i blåsväder för att ha tagit ut rejält tilltagna hyror för bostäder samtidigt som han satt i riksdagen. Han annonserade bland annat ut en villa på Gotland för 35 000 kronor.

– Jag ångrar den där förbannade annonsen så det skär i kroppen. Onödig, olämplig och osmart, sa han då.

Kommentera
Kopiera länk
Dela