Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
141
reaktioner idag

Ekeroth ville få ut personuppgifter om 4,4 miljoner misstänkta

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth har fått avslag på en begäran att få ut bakgrundsuppgifter om 4,4 miljoner svenskar som misstänkts för brott. Nu menar han att Brå censurerar uppgifterna.

Kent Ekeroth ville ha ut känsliga uppgifter.

Brå vägrade - men riksdagsledamoten överklagade.

Nu anklagar han myndigheten för censur.

Ekeroth avslöjades på torsdagen vara mer involverad i Avpixlat än vad han tidigare hävdat.

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas skandal-omsusade riksdagsledamot Kent Ekeroth ville få ut bakgrundsdata från Brottsförebyggande rådet (Brå) om totalt cirka 4,4 miljoner svenskar som misstänkts för brott.

Nu har kammarrätten fastslagit att Ekeroth ej har rätt att ta del av material eftersom det innehåller flera känsliga personuppgifter. Riksdagsledamoten menar att Brå censurerar sin rapport "Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet".

Klagar på censur

Enligt rätten ska SD-toppen ha yrkat följande:

"Att statliga myndigheter på eget bevåg ges befogenhet att censurera och/eller tolka information som delges beslutsfattare och därmed kan styra vad som kommer ut i den offentliga debatten, utan att någon beslutsfattare kan sätta sig in i de analyser och slutsatser denna statliga myndighet gör, är orimligt."

Han har även påpekat att han borde få ta del av uppgifterna eftersom han är riksdagsledamot.

Brå får rätt

I sitt svar till Ekeroth påpekar Brå att uppgifterna omfattas av sekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och 7 § offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641). SD-politikern överklagade beslutet men nu har kammarrätten alltså gett Brå rätt.

Mer:

Avslöjad: Så styr Kent Ekeroth över Avpixlat