Åtta månader efter avslöjandet – nu vill han slå sig in i EU-parlamentet.
1 av 6
Åtta månader efter avslöjandet – nu vill han slå sig in i EU-parlamentet. - Foto: Faksimil Expressen / SCANPIX / Montage
Här fotograferas han på gatan där allt inträffade en sommarnatt 2010.
2 av 6
Här fotograferas han på gatan där allt inträffade en sommarnatt 2010. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Almqvist, Ekeroth, Westling.
3 av 6
Almqvist, Ekeroth, Westling. - Foto: SCANPIX / Montage
Ekeroth lämnade sin roll som kriminalpolitisk talesperson – men sitter kvar i riksdagen.
4 av 6
Ekeroth lämnade sin roll som kriminalpolitisk talesperson – men sitter kvar i riksdagen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Almqvist lämnade partiet, riksdagen och flyttade sedermera till Ungern. Han hjälper dock SD med ett medieprojekt.
5 av 6
Almqvist lämnade partiet, riksdagen och flyttade sedermera till Ungern. Han hjälper dock SD med ett medieprojekt. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Westling kandiderade till EU även 2009, men partiet fick inga mandat.
6 av 6
Westling kandiderade till EU även 2009, men partiet fick inga mandat. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Efter järnrörsskandalen – nu vill han ställa upp i EU-valet

Han fick lämna sina uppdrag i höstas efter den uppmärksammade järnrörsskandalen. Nu kan Nyheter24 avslöja att Sverigedemokraternas Christian Westling satsar mot att komma in i EU-parlamentet.


Ska samarbeta med andra

Inför EU-valet 2014 har Sverigedemokraterna bildat en gemensam plattform med nationalistiska, populistiska och främlingsfientliga partier från andra europeiska länder. Bland dessa hör Frihetspartiet i Holland, Vlaams Belang i Belgien och Front National i Frankrike.

– Det finns en del frågor där vi visar för väljarna att här tycker vi samma och här kommer vi inte att vara ensamma i parlamentet att driva. Till exempel att varje land ska ha rätt att bestämma över sin egen migrationspolitik fullt ut, sa SD:s stabschef Linus Bylund till Europaportalen tidigare i år.

STOCKHOLM. I november slog filmen på tre sverigedemokratiska toppar från Kungsgatan ned som en bomb i det politiska Sverige. Den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist lämnade partiet och riksdagen. Kent Ekeroth lämnade rollen som kriminalpolitisk talesperson. Och Christian Westling lämnade uppdraget som suppleant i styrelsen för SD Stockholm.

Nu kan Nyheter24 avslöja att den sistnämnde har tagit sikte på EU-valet 2014. Något han själv bekräftar:

– Ja, jag ställer upp. Om partiet vill ha mig, säger Westling till Nyheter24.

"Det har gått ett tag nu"

SD:s lista över kandidater har ännu ej presenterats. Han tror dock att de flesta satsar på riksdagsvalet, där partiet hoppas öka.

– Vi får se, det är omöjligt att svara på i nuläget. Alla pratar om riksdagsvalet medan EU-valet är lite mer bortglömt, säger Westling.

Tidigare har stockholmaren arbetat bland annat med att medieträna andra sverigedemokrater runtom i landet. Efter att mest ha agerat i kulisserna hamnade han själv i mediernas rampljus efter Expressens avslöjande i höstas där han, Almqvist och Ekeroth sågs beväpna sig med järnrör. Med det i bakhuvudet – finns det någon chans för Westling att röstas fram?

– Jag vet inte. Det har gått ett tag nu, vi får se vad medlemmarna tycker, säger han själv.

Vill flytta över makten till folket

På sitt Twitterkonto beskriver Westling sig själv som "anti-EU". Han har även en blogg där han ofta skriver kritiska inlägg om EU. Målet är att förändra och förminska maktapparaten – inifrån.

– Det viktigaste är att så mycket makt som möjligt ska ligga hos folket. Det handlar om att flytta över makten från EU till medlemsländerna, säger han.

Westling vill sätta stopp för den "superstat" som han menar att EU blivit.

Om det inte går vägen – vad har du för andra planer?

– Då ska jag satsa allt på att göra ett bra jobb för att hjälpa partiet till en framgång i riksdagsvalet.

Sverigedemokraterna saknar för närvarande mandat i Europaparlamentet. Även förra valet 2009 kandiderade Westling. Det är partistyrelsen som avgör vilka som nomineras. Listan presenteras i slutet av året.

Här är Expressens dokumentär som SD-filmen i höstas:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!