Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här avslöjas SD-kvinnans lögn: "Skvallerkärring"

Lyssna på inspelningarna nedan.
1 av 2

Lyssna på inspelningarna nedan.

Scanpix

Medlemmen försökte tysta ner kvinnan.
2 av 2

Medlemmen försökte tysta ner kvinnan.

Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Nyheter | 15/08/2013 12:49

En SD-politiker som misstänks ha sextrakasserats av en partikollega blev ombedd att hålla tyst och kallades "skvallerkärring" av Helena Kontulainen, medlem i SD-kvinnor. Kontulainen blånekar till samtalet – men avslöjas av hemliga inspelningar.
– Såna ord använder inte jag, säger hon.

UPPDATERAD. I juni fick en av Sverigedemokraternas absolut högsta tjänstemän sparken sedan han anklagats för att ha sextrakasserat flera kvinnor inom partiet. En av kvinnorna var Therese Kanervainen, politisk sekreterare för SD i Botkyrka. 

Kanervainen berättade att partikollegan tafsat på henne och skrivit flera "äckliga" sms. Efter hennes anmälan upplevde Kanervainen att hon blev utfryst av partiet. Och nu avslöjar Interasistmen.se att hon kontaktas av en medlem i SD-kvinnor som bett henne att hålla tyst om trakasserierna.

– Du skadar ju väldigt mycket partiet så jag önskar att du försöker lugna ner dig lite nu, säger medlemmen Helena Kontulainen i ett inspelat telefonsamtal till Kanervainen där hon sa att hon jobbade för SD-kvinnor.

Hon fortsätter:

– Det här kan skada partiet väldigt mycket. Vi behöver kvinnor i partiet. Är det någon jävla tokstolle, gå inte till tidningar för det är lite lågt tycker jag. Det skulle inte jag göra. Jag skulle reda ut det här i partiet.

– Då får det stå för dig, svarar Therese Kanervainen.

– Om du är en sådan skvallerkärring att du går till tidningar tycker jag att du ska lugna ner dig. Jag tycker att det är oförskämt av dig. Men okej, nu vet jag, säger Kontulainen.

När Henrik Johansson på Interasistmen.se ringer upp Kontulainen blånekar hon dock till att hon kallat Kanervainen för skvallerkärring.

Henrik Johansson: – Jag har fått tag i uppgifter som säger att du ringt Therese Kanervainen och sagt att hon är en skvallerkärring.

Helena Kontulainen: – Det har jag verkligen inte sagt hahaha.

– Är det en lögn?

– Såna ord använder inte jag. Det var oerhört klumpigt av henne att säga sådär. Det stämmer verkligen inte. 

– Men du, då måste jag ställa frågan: Varför ljuger du för jag har nämligen det här inspelat.

– Vad säger..nej, men du. Jag ljuger ingenting.

– Jag har det på band.

– Jag har inte sagt till Therese Kanervainen sådana saker.

– Jag har det på band.

– Ja, okej, hejdå.

Lyssna på inspelningarna nedan:


Nyheter24 har sökt Helena Kontulainen utan framgång.

I en första version av artikeln kallades Helena Kontulainen för företrädare för SD-kvinnor. Det är felaktigt. Kontulainen är medlem i SD-kvinnor.

– Det ni skrev var fel. Hon är medlem, men i övrigt har hon ingen position inom vårt förbund. Hon har gjort det här helt på eget bevåg och vi tar avstånd från det, säger Paula Bielerledamot i SD-Kvinnors styrelse, till Nyheter24.