Lördag 8 Maj
Stockholm

Därför kan polisen inte stoppa vänsterextrema attackerna

Revolutionära Fronten går till våldsamma attacker – men polisen står handfallen.
1 av 9
Revolutionära Fronten går till våldsamma attacker – men polisen står handfallen. Foto: Faksimil Youtube / Montage
"Hoppa av!". RF går ofta till attack mot engagerade politiker i exempelvis högerextrema partier.
2 av 9
"Hoppa av!". RF går ofta till attack mot engagerade politiker i exempelvis högerextrema partier. Foto: Faksimil Youtube
Här hugger en medlem med yxa i en persons dörr.
3 av 9
Här hugger en medlem med yxa i en persons dörr. Foto: Faksimil Youtube
Vandalisering och klotter.
4 av 9
Vandalisering och klotter. Foto: Faksimil Youtube
RF under en demonstration.
5 av 9
RF under en demonstration. Foto: Faksimil Youtube
Medlemmarna på väg till en så kallad "konfrontation".
6 av 9
Medlemmarna på väg till en så kallad "konfrontation". Foto: Faksimil Youtube
Här kastar de in pyroteknik i någons hem.
7 av 9
Här kastar de in pyroteknik i någons hem. Foto: Faksimil Youtube
En annan så kallad konfrontation.
8 av 9
En annan så kallad konfrontation. Foto: Faksimil Youtube
På sin Facebooksida skryter gruppen om att de stoppat tio nynazistiska organisationer.
9 av 9
På sin Facebooksida skryter gruppen om att de stoppat tio nynazistiska organisationer. Foto: Faksimil

De hugger sig in i meningsmotståndares hem, slår sönder bilar och slåss. Men trots den senaste tidens våg av attacker från Revolutionära Fronten står polisen handfallen.
– De är alltid helt maskerade, dyker upp mitt i natten och försvinner snabbt, säger Daniel Lindström på polisens kriminalunderrättelsetjänst till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så beskrivs RF av Säpo

"Revolutionära fronten består av lokala grupper med mer eller mindre formella ledare och har tydliga regler för medlemskap och förhållningsregler, men saknar en central ledning. RF har sina rötter i Afa (Antifascistisk aktion) och bildades efter EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Det övergripande målet är att avskaffa dagens samhällsordning genom revolution och ersätta den med självständiga arbetarkollektiv som styrs av direktdemokrati. På mer omedelbar sikt är målet att försvara arbetarklassen mot olika typer av angrepp. Dessa kan innefatta allt från fysiska attacker från vit makt-miljön till förändringar i arbetsrättslagstiftningen."

- Ur Säkerhets-polisens sammanfattning av den autonoma miljön i Sverige.

VÄSTERÅS. I hela Mälardalen tycks vänsterextremistiska Revolutionära Fronten (RF) vara på frammarsch. Skadegörelse, nattliga räder, misshandel och hot mot meningsmotståndare har blivit allt vanligare.

Så sent som för en vecka sedan varnade polisen i Västmanland för fler attacker, i en intervju med Nyheter24. Samtidigt har nu RF gått ut på sin Facebooksida med en ny video – som sammanfattar grupperingens "aktioner" i landet under 2012 och 2013. 

Yxhugg och släggattack

Föremål för attentaten är allt från engagerade sverigedemokrater och medlemmar i nazistiska Svenskarnas parti till personer som funderar på att gå med i något högerextremt parti. Gång på gång är beskedet att polisen vet ungefär vilka som är med vid attackerna men ändå är det få som grips.

– Det är svårt att få någon dömd. Det handlar om oerhört grova bort som innebär en stor fara för den som utsatts för dem. Men det är svårt med bevis, säger Daniel Lindström på Västmanlandspolisens kriminalunderrättelsetjänst (KUT) till Nyheter24.

På vilket sätt är det svårt?

– De dyker upp mitt i natten, är helt maskerade och försvinner lika snabbt som de kom. Enda sättet vid dessa brott är att komma på dem med "händerna i syltburken".

Natten till tisdagen utsattes en ung kvinna för en attack från gruppen för fjärde gången sedan i våras. Hennes dörr fick motta flera yxhugg och sedan tömdes en skumsläckare in i hennes lägenhet. Bland annat "nazisthora, vad var det du inte fattade förra gången?" hade klottrats på vägen, undertecknat med "RF".

Tidigare under augusti attackerades en man och hans flickvän av flera personer som gick till attack med släggor mot parets bil. Även då misstänkte polisen att det rörde sig om en aktion av vänsterextremisterna.

"Handlar om autonoma smågrupperingar"

Enligt Lindström har totalt en handfull personer kopplade till Revolutionära Fronten gripits det senaste halvåret. Detta efter en rad uppmärksammade attacker. Men samtliga är numera släppta, och ingen har dömts för något brott.

Att just Västmanland och Södermanland drabbas värst just nu tror polisen beror mycket på vilka personer som finns i just den lokala RF-grupperingen. Revolutionära Fronten är inte särskilt organiserade nationellt utan består av lokalgrupper utan något traditionell maktstruktur med en eller flera ledare. De mest aktiva grupperingarna finns runt Sveriges största städer.

Ändå menar Lindström att det räcker med ett par drivande personer för att aktiviteten ska öka.

– Det handlar om autonoma smågrupperingar. Men vi har också anledning att tro att det är utsocknes som kommer till vissa aktiviteter. Man hjälper varandra, säger han.

"Vi har utraderat mer än tio nynazistiska organisationer"

I klipp efter klipp på Youtube går det att se RF gå till attack mot vad de menar är fascister. Polisen har sett de flesta, men det hjälper inte i utredningsarbetet.

– De är alltid helt maskerade. De är fullt medvetna om att vi har koll där, säger Lindström.

Själva skryter Revolutionära Fronten med vad de anser att de har uppnått.

"Vi har med vår taktik utraderat mer än 10 nynazistiska organisationer. Även om vi delar samma misslyckanden som den liberala antifascismen, så kan vi också peka på segrar. Dessutom har vi lyckats att, med hjälp av vårt våldskapital, bryta oss in i den högerextrema hegemonin och faktiskt kunnat föra samtal med aktiva nazister som efter diskussioner om ekonomi, samhälle och krisens anledningar hoppat av. Vi bygger ett motstånd, ekonomiskt, kulturellt och socialt, mot denna utveckling", skriver gruppen på sin Facebooksida på söndagen.

Här är klippet RF laddat upp och skrivit om på Facebook:


Kommentera
Kopiera länk
Dela