Nu slår SDU-ordföranden tillbaka.
1 av 6
Nu slår SDU-ordföranden tillbaka. - Foto: SCANPIX / Faksimil Facebook
Mattias Karlsson, kulturpolitisk talesperson.
2 av 6
Mattias Karlsson, kulturpolitisk talesperson. - Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX
I helgen gick diskussionen varm på Mattias Karlssons Facebooksida.
3 av 6
I helgen gick diskussionen varm på Mattias Karlssons Facebooksida. - Foto: SCANPIX / Faksimil Facebook
4 av 6
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson.
5 av 6
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand.
6 av 6
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand. - Foto: Lars Pehrson

Efter bråket – här slår Kasselstrand tillbaka

I helgen var det öppen strid mellan SDU och moderpartiet SD på Facebook. Nu har SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand svarat på kritiken – samtidigt som bråket fortsätter.


Internstriden mellan SD och SDU – detta har hänt

24 januari 2012: William Hahne petas från jobbet som pressekreterare för SD efter en debattartikel där han och Kasselstrand krävde att man skulle erkänna Palestina, tvärt emot partiets linje.

12 mars 2012: Källor pekar ut Paula Bieler som motkandidat till Kasselstrand. Nyheter24 avslöjar att hon stöds av flera SD-toppar, bland annat Louise Erixon. 

10 maj 2012: Nyheter24 avslöjar att SDU petas från SD:s dag under Almedalsveckan till förmån för SD-kvinnor.

2 september 2012Erixon förnedras av bland andra Stefan Lundkvist på SDU-kongressen – samtidigt som kuppen mot Kasselstrand definitivt misslyckas.

15 november 2012: "Helt fel väg att låta Almqvist gå", skriver Kasselstrand och Hahne på DN Debatt efter järnrörsskandalen. En vecka senare sparkas Kasselstrand från jobbet på riksdagskansliet.

LINKÖPING. I samband med att Sverigedemokratisk ungdom (SDU) samlats för kongress i Linköping i helgen riktades stark kritik mot ungdomsförbundet från SD-toppen Mattias Karlsson.

På lördagen skrev Nyheter24 om bråket som startat på Karlssons Facebooksida. Han ifrågasatte SDU:s nya idéprogram och fick medhåll av bland andra Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson i riksdagen.

"Ytligt, bristfälligt och otydligt", kallade han idéprogrammet.

"Total humbug"

Nu har SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand slagit tillbaka mot kritiken på sin öppna Facebooksida. I ett långt inlägg kritiserar han SD-topparna för att först i samband med kongressen komma med sin kritik, trots att programförslaget legat ute i ett par månader.

"Att detta program skulle vara någon form av markering eller inte dela moderpartiets grundläggande värderingar är total humbug, illvilliga påståenden som det inte finns något belägg för och som saknar all verklighetsförankring", skriver SDU-ordföranden också.

Inlägget avslutas med en uppmaning att "föra dialog med varandra i stället för om varandra" med hänvisning till Jomshof och Karlsson.

Ifrågasätter om programmet innehåller socialkonservatism

Bland kommentarerna har Karlsson och Paula Bieler, som i fjol utmanade Kasselstrand om ordförandeposten, skrivit långa inlägg där de på punkt efter punkt ifrågasätter idéprogrammet. 

Det handlar bland annat om att de tycker att det socialkonservativa (som poängteras hos SD) saknas i programmet. Men även grundläggande värderingar som demokrati och öppen svenskhet finns inte med, något som Kasselstrand försvarar med att själva namnet SDU visar att de är demokratiska:


Det framgår att Karlsson, kulturpolitisk talesperson i riksdagen, har stora delar av partiledningen bakom sig. Hans inlägg gillas av bland andra partistyrelseledamöterna Hanna Wigh och Jomshof samt riksdagsledamöterna Per Ramhorn och Markus Wiechel.

"Min upprördhet baserar sig på att programmet är dåligt"

Karlsson konstaterar i slutet av diskussionen (som dock fortfarande verkar pågå) att han tycker att idéprogrammet rent ut sagt är dåligt:


Striden mellan socialkonservatism och nationalism är knappast något nytt inom Sverigedemokraterna. Partiledningens förslag om att ta bort "nationalistisk" ur beskrivningen av partiet ledde till stor diskussion och upprördhet på landsdagarna 2011. 

Den så kallade "bunkerfalangen", med Kasselstrand, uteslutna Patrik Ehn samt riksdagsledamöterna Mikael Jansson och David Lång i spetsen, har länge företrätt den mer nationalistiska linjen. Men "de fyras gäng" – partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreteraren Björn Söder samt Karlsson och Jomshof – har fått igenom sina förslag.

/
SDU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.