Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson inför SDU:s kongress.
1 av 5
Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson inför SDU:s kongress.
SD-ledamöterna lämnade i protest 2010.
2 av 5
SD-ledamöterna lämnade i protest 2010. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Sker samma sak på tisdagen eller har partiet mognat?
3 av 5
Sker samma sak på tisdagen eller har partiet mognat? - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
SD-ledaren Jimmie Åkesson protesterade mot den interreligiösa gudstjänsten 2011.
4 av 5
SD-ledaren Jimmie Åkesson protesterade mot den interreligiösa gudstjänsten 2011. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Åkesson med blivande frun Louise Erixon.
5 av 5
Åkesson med blivande frun Louise Erixon. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

"Upplagt för att SD ska lämna kyrkan i protest"

Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson om riksmötets öppnande och det som talar för en ny SD-protest.


Supervalåret 2014

25 maj: Val till Europaparlamentet.

14 september: Val till riksdagen, kommuner och landsting.

Det är den 5 oktober 2010. Biskop Eva Brunne talar mot främlingsfientlighet och rasism, och mer specifikt en demonstration som ägde rum dagen innan. Sverigedemokraternas representanter reser sig upp och lämnar Storkyrkan i protest.

Sveriges nyaste riksdagsparti visar direkt att de är vana att inte bara klä sig i folkdräkt utan även i offerkofta.

Den 15 september 2011. Dags att öppna riksdagen igen. Som en del av programmet hålls en interreligiös gudstjänst med bland andra imam Othman Al Tawalbeh och rabbin David Lazar. SD-ledaren Jimmie Åkesson protesterar i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist bojkottar gudstjänsten.

Den 18 september 2012. Riksmötet öppnas med pompa och ståt men utan imam, rabbin och några vidare markeringar mot främlingsfientlighet. SD-gänget stannar kvar i kyrkan.

På tisdagen den 17 september 2013 går startskottet för "supervalåret" 2014. Och jag tror att det mycket väl kan bli så att Sverigedemokraterna lämnar gudstjänsten igen. Det är upplagt för det.

Först och främst ska gudstjänsten hållas med "interreligiösa inslag". Detta lär dock inte påverka särskilt mycket då SD-ledamöterna satt kvar i kyrkan när en imam och en rabbin deltog.

Vad som däremot kan bli tungan på vågan är de fyra ungdomar som kommer från Fryshusets projekt Tillsammans för Sverige.

"Ungdomarna är hedrade av uppdraget och vill på detta sätt visa att människor av olika tro och religion kan samarbeta och tillsammans hylla våra demokratiska värderingar", skriver Fryshuset i ett pressmeddelande.

På projektets hemsida framgår det att just Sverigedemokraterna förmodligen är ett symptom på flera av de problem man vill komma till rätta med.

"'Tillsammans för Sverige' är ett treårigt projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism", står det.

En av två projektledare är imam Othman Al Tawalbeh – som SD alltså protesterade mot 2011.

Kommer Sverigedemokraternas ledamöter lämna storkyrkan när ungdomarna läser upp texter mot rasism och främlingsfientlighet? Det återstår att se. Jag tror dock att protesten ligger närmare till hands nu än de senaste två åren.

Om SD tysta sitter kvar – vad säger de egna väljarna på Avpixlat och i kommentarsfälten? De som nyss röstat på partiet i kyrkovalet för att de vill hålla imamer så långt borta från kyrkan som möjligt. Om de reser sig upp och går – riskerar de att tappa potentiella väljare ute i landet? Jag tror inte det.

Jag blir inte förvånad om Sverigedemokraterna drar på sig offerkoftan i eftermiddag, tvärtom. De trivs i rollen som ständigt motarbetade, utfrysta och konspirerade mot. PK-media, sjuklövern, Migrationsverket och stackars valarbetare i kyrkan – alla tycks vara emot partiet. Det är en del i SD:s myt om sig själva.

Om de inte lämnar kyrkan i dag så har partiet mognat sedan de kom in i riksdagen. Och det är då som de kan börja växa på riktigt om samhällsproblem som arbetslöshet och segregation kvarstår. 

Supervalåret har börjat. Hur ska det sluta?

Nyheter24 är på plats under öppnandet av riksdagen – och levererar livebilder med start 11:45:



/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.