Jonas Sjöstedt tar plats på Reddit.
1 av 7
Jonas Sjöstedt tar plats på Reddit. - Foto: SCANPIX / Montage
Jonas Sjöstedt på scenen i Almedalen i somras.
2 av 7
Jonas Sjöstedt på scenen i Almedalen i somras. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Sjöstedt som vi är vana att se honom – i riksdagen.
3 av 7
Sjöstedt som vi är vana att se honom – i riksdagen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Piratpartiets Anna Troberg har tidigare frågats ut på Sweddit.
4 av 7
Piratpartiets Anna Troberg har tidigare frågats ut på Sweddit. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Barack Obama blev den förste sittande presidenten att hålla en AMA.
5 av 7
Barack Obama blev den förste sittande presidenten att hålla en AMA.
Användaren Shitty_Watercolors välkomsthälsning till presidenten
6 av 7
Användaren Shitty_Watercolors välkomsthälsning till presidenten
Redditanvändaren s0crates82 rättade president Obamas språkmiss.
7 av 7
Redditanvändaren s0crates82 rättade president Obamas språkmiss.

Jonas Sjöstedt (V) frågas ut – på Reddit

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt blir den första partiledaren i riksdagen att bli utfrågad på Reddits svenska underforum. – Det ska bli roligt att se hur det går till, säger han till Nyheter24.


Ask me anything

Så kallade "AMA"-trådar är redan mycket vanligt i USA. Både Hollywoodskådisar och makthavare har ställt upp och svarat på Reddits frågor. Så sent som i fjol frågades självaste presidenten Barack Obama ut av användarna.

Efter det frågade Nyheter24 om statsminister Fredrik Reinfeldt kunde ställa upp på något liknande, men intresset verkade svalt.

STOCKHOLM. På onsdag eftermiddag kommer något historiskt att ske på den sociala länktipsningssidan Reddits svenska underforum Sweddit.

För första gången någonsin ställer en partiledare i riksdagen upp på en så kallad "AMA" (= ask me anything), en frågetråd där användarna får fråga vad de vill. Det är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som tar klivet ut på "internets framsida".

– För mig som partiledare är det viktigt att tala med folk från många olika sammanhang för att få höra vad de tycker och tänker om saker, men också för att svara på frågor. Det här är ett kul och annorlunda sätt att göra det på, säger han till Nyheter24.

Har du någon erfarenhet av Reddit sedan tidigare? 

– Nej, det har jag inte så det ska bli roligt att se hur det går till.

"NSA och FRA kommer komma på tal"

Med tanke på målgruppen finns det särskilt ett politiskt område som Sjöstedt tror kommer vara på tapeten under onsdagseftermiddagens frågestund. Övervakningen.

– Jag förväntar mig en massa frågor om allt möjligt, men jag tror att den senaste tidens integritetsfrågor som NSA, FRA och registreringen av romer kommer att komma på tal. Sen tänker jag mig också att det kommer att ställas frågor om vinster i välfärden, säger han.

Principen att användarna kan fråga vad de vill brukar också leda till en hel del oseriösa och plumpa frågor. För vänsterledaren, som blivit mer och mer digital (han skaffade Twitter i februari), finns det egentligen bara en regel.

– Det är som överallt annars, om någon är direkt otrevlig så tappar man sugen att prata med den.

Troberg var först

Tidigare har Piratpartiets ledare Anna Troberg ställt upp på en "AMA" på Sweddit, närmare bestämt underforumet /r/svenskpolitik. Då svarade hon på frågor om allt från valresultatet 2010 till det stundande valåret och vilket lag hon håller på i fotboll (Hammarby).

Troberg bloggade själv om frågestunden efteråt.

Frågestunden med Sjöstedt kommer att äga rum mellan klockan 15.00 och 16.00 på onsdagen. Enligt Sweddits administratörer kan det bli fler partiledarutfrågningar framöver. Även Sjöstedt själv tror att fler kan följa efter honom.

– Det hoppas jag, säger han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!