Viktor Adolfsson.
1 av 8
Viktor Adolfsson.
Bilden av en hånleende statsminister.
2 av 8
Bilden av en hånleende statsminister. - Foto: Faksimil SVT Play
Reinfeldt och Löfven.
3 av 8
Reinfeldt och Löfven. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Alliansledarna.
4 av 8
Alliansledarna. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Söndagens tevedebatt.
5 av 8
Söndagens tevedebatt. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Stefan Löfven tågar ut framför Muf:s hejarklack.
6 av 8
Stefan Löfven tågar ut framför Muf:s hejarklack. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Reinfeldt var nöjd efteråt.
7 av 8
Reinfeldt var nöjd efteråt. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Jimmie Åkesson och Jan Björklund.
8 av 8
Jimmie Åkesson och Jan Björklund. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

"Reinfeldt vann debatten – men kan ha förlorat väljarna"

Full fart framåt. Fredrik Reinfeldt gav allt i den stora partiledardebatten. Men aggressivitet har fällt statsministrar förr.


I övrigt

– Annie Lööf stod för debattens blunder när hon sa "Centerpartiets politik är inte plakatpolitik" – och höll upp ett eget plakat.

– För en gångs skull visade sig skillnader mellan partierna som inte har med blockgräns att göra. Det tydligaste exemplet? Inställningen till asylrätten. Där var det V, MP, C och FP mot framför allt S och M.

– Åsa Romsons asgarv efter att Löfven sagt att Reinfeldt "har en flexibel inställning till sanningen" – vad händer där?

Missade du debatten?

Se den i efterhand på SVT Play.

Del 1

Del 2

Kommer ni ihåg hur det var inför valet 2006? Dåvarande statsministern hette Göran Persson och var socialdemokrat. När det var dags för tevedebatter fick han kritik för att vara mästrande, arrogant och hånfull.

Samma sak var det 30 år tidigare. Då hette socialdemokraten Olof Palme. Han hånlog i en tevedebatt åt motståndaren Torbjörn Fälldin (C), något som till slut fällde honom i valet.

Nu är det 2013, och slutspurten inför valet 2014 har precis börjat. 

På söndagen hölls återigen en stor partiledardebatt i SVT:s Agenda. Med en statsminister som gick på knock.

Fredrik Reinfeldt satsade på "full fart framåt", för att låna en ramsa som brukar sjungas när hans favoritlag spelar. Han höjde rösten för att få ordet, han attackerade S-ledaren Stefan Löfvens ovilja att svara på viktiga frågor – och han hånlog när samme Löfven pratade.

Det verkar ha varit effektivt. Enligt Expressen/Demoskops undersökning kammade han hem segern i tittarnas ögon. Och när Aftonbladets Lena Mellin ska betygsätta är Reinfeldt den enda som kammar ihop fyra plus eller fler.

Men bilden av den hånleende makthavaren har fällt statsministrar förr. Reinfeldt borde inte vilja projicera den bilden av sig själv. Aggressiviteten är en effektiv metod om man vill vinna tevedebatter – men det är långtifrån säkert att den är valvinnande.

Statsministern vann absolut debatten. Men han gav också en hel del material till socialdemokratiska spindoktorer. Det är bara att gå in på SVT Play och ta skärmdumpar för att sprida bilden av en arrogant Reinfeldt.

Vi har sett det hända förut. Då var det Alliansen som stod för spinnet och ordförande Persson för arrogansen. Ni kommer väl ihåg hur det gick?

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!