Reinfeldt har inte betalat teveavgiften, menar Radiotjänst.
1 av 4
Reinfeldt har inte betalat teveavgiften, menar Radiotjänst. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Cecilia Stegö Chilò avgick efter att det avslöjats att hon inte betala tevelicensen.
2 av 4
Cecilia Stegö Chilò avgick efter att det avslöjats att hon inte betala tevelicensen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Handelsminister Maria Borelius gick samma öde till mötes.
3 av 4
Handelsminister Maria Borelius gick samma öde till mötes. - Foto: Dan Hansson / SCANPIX
Även Tobias Billström hade inte betalat, men han fick sitta kvar.
4 av 4
Även Tobias Billström hade inte betalat, men han fick sitta kvar. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Radiotjänst: "Reinfeldt struntar i teveavgiften"

Sveriges statsminister betalar inte teveavgiften. Det menar Radiotjänst som nu ligger i konflikt med regeringskansliet. – Fredrik Reinfeldt äger ingen egen tv, säger Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius.


Sparkade ministrar

När alliansregeringen tillträdde 2006 avslöjades det att flera ministrar undvikit att betala sin teveavgift. Bland annat tvingades handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chilò lämna regeringen. Migrationsminister Tobias Billström hade också undvikit teveavgiften, men fick sitta kvar.

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldt betalar inte teveavgift för sin privata bostad. Nu kan Radiotjänst kräva honom på pengar.

– Bildar man ett hushåll och är skriven i sin tjänstebostad är man avgiftspliktig även där, säger Carl Gustav Johansson, vd på Radiotjänst, till Sveriges Radio.

Myndigheten för en dialog med regeringskansliet och ska nu skicka hem ett brev till statsministern. Kommunikationschefen Johan Gernandt menar att det här visar att systemet är rättvist.

– Till att börja med är det här ett gott kvitto på att systemet fungerar. Alla är lika inför lagen och vi gör ingen skillnad på statsministern eller vilken medborgare som helst, säger han till Nyheter24.

"Betalar indirekt licensen"

Enligt Reinfeldts presschef Roberta Alenius är det inget anmärkningsvärt eftersom statsministern är ålagd att bo i Sagerska huset. Där bekostar regeringskansliet bland annat teveavgiften, menar hon.

– Vi anser att Fredrik Reinfeldt indirekt betalar licensen genom att han förmånsbeskattas för sin tjänstebostad, Sagerska palatset, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Fredrik Reinfeldt är ålagd att bo i Sagerska huset. Där tillhandahåller regeringskansliet den tekniska utrustning som krävs för att fullgöra uppdraget som statsminister. För detta förmånsbeskattas han. Regeringskansliet betalar tv-licensen. Fredrik Reinfeldt äger ingen egen tv.

Alenius tycker att Sveriges Radio "hänger ut privatpersonen Fredrik Reinfeldt" och kallar det hela "skandaljournalistik". Hon menar också att detta är en tvist som pågått en längre tid mellan regeringskansliet och Radiotjänst samt att situationen var densamma under förra statsministern Göran Perssons (S) tid.

Tidigare i år blev det klart att även datorer och surfplattor skulle omfattas av avgiften till Radiotjänst. Myndigheten tror det handlar om den mänskliga faktorn i fallet Reinfeldt.

– Det skulle ju vara oerhört beklagligt om det här var ett medvetet misstag. Men det tror jag absolut inte att det är. Det är med största sannolikhet den mänskliga faktorn, säger Gernandt.

Uppdatering 16.00:

Fredrik Reinfeldt själv kommenterar nu nyheten.

– Jag följer de instruktioner jag får och om de förändras kommer jag följa det också, säger han till Expressen.

Många har reagerat på och skojat om nyheten på Twitter:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.