Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker kallar asylsökande för "terroryngel"

- 14/10/2013, 15:21
Här är ett av SD-ledamotens inlägg.
1 av 4

Här är ett av SD-ledamotens inlägg.

Faksimil Facebook / TT Bild

Här kallar SD-politikern asylsökande muslimer för "terroryngel".
2 av 4

Här kallar SD-politikern asylsökande muslimer för "terroryngel".

Faksimil Facebook

Inlägget om "svartingarna från Somalia" längst ned.
3 av 4

Inlägget om "svartingarna från Somalia" längst ned.

Faksimil Facebook

Hanna Wigh.
4 av 4

Hanna Wigh.

Kommunpolitikern Arild Svensgam (SD) har på sin Facebooksida gått till attack mot muslimer. Nu tar den lokala partiledningen avstånd från honom.
– Det var i affekt. Det har varit så mycket nu om muslimer och islamister, säger Svensgam till Nyheter24.

FALKÖPING. "Asylsökande från muslimska länder är inte asylsökande, de är terroryngel".

Så skriver Sverigedemokraternas Arild Svensgam, ledamot i Falköpings kommunfullmäktige, på sin Facebooksida. Detta samtidigt som han länkat till en norsk artikel om att en norsksomalier misstänks för terroristbrott.

"Kan inte stå bakom den människosynen"

Svensgam är partiets andranamn i kommunen. Nu kan han uppmanas lämna Sverigedemokraterna.

– Utan någon magisk förklaring till varför han skrivit så här så har gruppen inget förtroende för honom. Vi kan inte stå bakom den människosynen, säger Hanna Wigh, gruppledare i kommunfullmäktige och ordförande för SD Skaraborg, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi kommer att ha samtal med honom inom kort och be om en förklaring. Vi kommer även prata om hur han ser på sin roll i partiet.

"Kom som en kalldusch"

Wigh menar att hon uppmärksammats på inläggen den senaste tiden och att hon tidigare inte märkt av den tonen från Svensgam.

– Det kom som en kalldusch, säger hon.

Nyheter24 kan även berätta om flera andra Facebookinlägg av Svensgam, som bland annat sitter med i socialnämnden i kommunen. Bland annat har han skrivit "muslimer igen" angående en artikel om ett fall av demonutdrivning i hemlandet Norge.

Han har också skrivit att man inte borde ha en insamling för Världens barn – för att de kan jobba i stället. Uttalandet har på måndagen fått spridning på Twitter och uppmärksammats av sajten Inte rasist, men.

Skriver om "svartingarna från Somalia"

I samband med nyheten om 96-åringen som kastades ut av Kronofogden skrev Svensgam så här (översatt från norska till svenska)

"Hur sjukt kan det här landet bli? När svartingarna från Somalia kommer och kräver hundratusentals kronor öppnar man gladeligen på statskassan och när man vid livets slut kastas ut ur sin bostad är det okej. Det här är den värsta formen av åldersrasism och diskriminering!"

Uppdatering 15.13:

När Nyheter24 får tag på Svensgam själv menar han att inlägget om "terroryngel" var något han skrev för att han var upprörd över nyheten i Norge.

– Det var i affekt. Det har varit så mycket nu om muslimer och islamister, säger han till Nyheter24 men påpekar sedan att han inte är rasist.

När det gäller inlägget om Världens barn menar Svensgam att det var ett skämt. Barn får ju faktiskt arbeta i många länder.

– Om Babben Larsson eller Lasse Kronér hade sagt det så hade det varit roligt, säger han.

Hur ser du på att gruppledaren tycks sakna förtroende för dig?

– Jag har pratat med Hanna tidigare i dag och tror inte de tappar något förtroende. Jag kommer inte göra något sånt här igen och det var i stridens hetta.