Onsdag 20 Okt
Stockholm

Dansk folkeparti hotar med att överge Sverigedemokraterna

Inte lika vänskapligt nu?
1 av 5
Inte lika vänskapligt nu?. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Nu hotar Espersen med att danskarna kan komma att klippa banden med SD.
2 av 5
Nu hotar Espersen med att danskarna kan komma att klippa banden med SD. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Detta om Jimmie Åkesson och hans parti inleder ett samarbete med Front National.
3 av 5
Detta om Jimmie Åkesson och hans parti inleder ett samarbete med Front National. Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
Front Nationals Marine Le Pen.
4 av 5
Front Nationals Marine Le Pen. Foto: TT BILD / Ap
Geert Wilders.
5 av 5
Geert Wilders. Foto: TT BILD / Ap

Sverigedemokraternas danska systerparti Dansk folkeparti är besvikna över svenskarnas eventuella samarbete med franska Front National, ett parti som anser har "djupa rötter inom antisemitismen".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hyllade självmord

I maj klev historiken Dominique Venner, 78, in i katedralen Notre Dame – och sköt sig i huvudet.

Självmordet var en protest mot homoäktenskap.

En handling som hyllades av Front National.

Förra månaden träffade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Marine Le Pen, ledare för det franska högerextrema partiet Front National, i Sveriges riksdag. Bland annat för att diskutera ett samarbete i EU-parlamentet.

– Man bör ju söka kontakt med parter som har liknande syn i frågor som man tycker är viktiga i parlamentet, sa Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund till Aftonbladet då.

Dansk folkeparti besvikna

De högerextrema partiernas kraftsamling inför kommande års val till EU-parlamentet är något som uppmärksammats av bland annat Deutsche Welle som pekar på att just Marine Le Pen och holländaren Geert Wilders går i bräschen för det hela.

Men det är ett samarbete som inte uppskattas av alla. Bland annat så har det hela upprört Dansk folkeparti, ofta omtalat som Sverigedemokraternas systerparti.

– Det gör mig väldigt besviken, och är något som vi inte kan acceptera, säger partiets vice ordförande Søren Espersen till Politiken.

"Djupa rötter i antisemitismen"

Han säger sig vara chockad över Sverigedemokraternas eventuella medverkan och hotar nu med att klippa banden till svenskarna.

– Om så är fallet, och de gör allvar av det hela, så är vi inte intresserade av något samarbete med Sverigedemokraterna säger han till Politiken.

Dansk folkeparti skulle inte ha något emot att samarbeta med Wilders PVV men ställer sig frågande till Front Nationals medverkan, ett parti som enligt Espersen har "djupa rötter i antisemitismen".

– Jag tycker helt enkelt inte att Front National är ett lämpligt parti, säger Espersen till Politiken och tar också avstånd från österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams Belang.

"Stänger inga dörrar"

Sverigedemokraternas Linus Bylund understryker för den danska tidningen att det inte finns något officiellt samarbete mellan SD och Front National, men han vill inte utesluta ett framtida samarbete och säger att han inte ser partiet som antisemitiskt.

– Vi stänger inga dörrar för ett mer formellt samarbete i framtiden. Naturligtvis så är både PVV och Front National intressanta för oss säger han till Politiken men avstår från att kommentera Espersens uttalanden.

Inte heller partiets presschef Martin Kinnunen vill kommentera Espersens uttalanden.

– Sverigedemokraterna för idag diskussioner med många partier i Europa. Vi har inte ingått samarbete med något parti eller ingått i någon Europeisk partigrupp och det är osannolikt att något beslut i den frågan kommer att fattas före valet, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt Sverigedemokraternas internationelle sekreterare Kent Ekeroth.

Kommentera
Kopiera länk
Dela