Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstänktes för sexbrott – utredningen mot M-toppen läggs ned

- 18/11/2013, 10:52 -
Förundersökningen läggs ned mot Axén.
1 av 2

Förundersökningen läggs ned mot Axén.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.
2 av 2

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

Johan Engman / SCANPIX

Moderaternas riksdagsledamot Gunnar Axén tog timeout efter misstankar om sexbrott. Nu har förundersökningen lagts ned.

STOCKHOLM. I fredags delgavs han misstanke om sexuellt ofredande. Nu meddelar åklagaren att det inte blir någon förundersökning mot moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén, ordförande i socialförsäkringsutskottet.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att Gunnar Axén har gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger chefsåklagare Mats Ericsson vid riksenheten för polismål i ett pressmeddelande.

"Två med varandra oförenliga versioner"

Enligt Ericsson finns det två olika versioner av vad som egentligen hänt – ord står alltså mot ord.

– Jag kan bara konstatera att det finns två med varandra oförenliga versioner av vad som hände vid tillfället. I avsaknad av tillräcklig övrig stödbevisning kan därför en fällande dom inte förväntas, säger han.

Tog timeout

I slutet av oktober kom nyheten om att Axén polisanmälts. Han meddelade då att han avvisar anklagelserna. Enligt SVT anmäldes han av en 18-årig kvinna som är aktiv i Moderata ungdomsförbundet, Muf. Den anmälda händelsen ska ha ägt rum någonstans i Östergötland.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, meddelade i början av november att Axén skulle ta timeout.

– Vi har i dag fått information om att åklagare beslutat att delge en av våra ledamöter misstanke om brott. Vi ser allvarligt på frågan och avvaktar nu rättsväsendets fortasatta arbete. I enlighete med vår etiska policy har vi, i samråd med ledamoten, belutat att han avstår från att delta i riksdagsarbetet tills vidare, det vill säga tar en så kallad timeout, sa hon till SVT.

Axén kommer att återvända till riksdagsarbetet men det är inte klart exakt när.