Förundersökningen läggs ned mot Axén.
1 av 2
Förundersökningen läggs ned mot Axén. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.
2 av 2
Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra. - Foto: Johan Engman / SCANPIX

Misstänktes för sexbrott – utredningen mot M-toppen läggs ned

Moderaternas riksdagsledamot Gunnar Axén tog timeout efter misstankar om sexbrott. Nu har förundersökningen lagts ned.


Kandiderar inte

Samma dag som anmälan om sexuellt ofredande kom in till polisen meddelade Axén att han inte kandiderar till riksdagen i nästa val.

– Efter en lång tid av överväganden har jag kommit till slutsatsen att det är dags att gå vidare till nya utmaningar och därför meddelat vår nomineringskommitté att jag kommer avstå från att kandidera för omval, skriver han själv på sin Facebooksida.

STOCKHOLM. I fredags delgavs han misstanke om sexuellt ofredande. Nu meddelar åklagaren att det inte blir någon förundersökning mot moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén, ordförande i socialförsäkringsutskottet.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att Gunnar Axén har gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger chefsåklagare Mats Ericsson vid riksenheten för polismål i ett pressmeddelande.

"Två med varandra oförenliga versioner"

Enligt Ericsson finns det två olika versioner av vad som egentligen hänt – ord står alltså mot ord.

– Jag kan bara konstatera att det finns två med varandra oförenliga versioner av vad som hände vid tillfället. I avsaknad av tillräcklig övrig stödbevisning kan därför en fällande dom inte förväntas, säger han.

Tog timeout

I slutet av oktober kom nyheten om att Axén polisanmälts. Han meddelade då att han avvisar anklagelserna. Enligt SVT anmäldes han av en 18-årig kvinna som är aktiv i Moderata ungdomsförbundet, Muf. Den anmälda händelsen ska ha ägt rum någonstans i Östergötland.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, meddelade i början av november att Axén skulle ta timeout.

– Vi har i dag fått information om att åklagare beslutat att delge en av våra ledamöter misstanke om brott. Vi ser allvarligt på frågan och avvaktar nu rättsväsendets fortasatta arbete. I enlighete med vår etiska policy har vi, i samråd med ledamoten, belutat att han avstår från att delta i riksdagsarbetet tills vidare, det vill säga tar en så kallad timeout, sa hon till SVT.

Axén kommer att återvända till riksdagsarbetet men det är inte klart exakt när.

/
/
/
/
/
Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.