Kent Ekeroth.
1 av 3
Kent Ekeroth. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Ekeroth har upplåtit ett bankgirokonto åt den rasistiska bloggen.
2 av 3
Ekeroth har upplåtit ett bankgirokonto åt den rasistiska bloggen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Mats Dagerlind, Avpixlats "consiglieri".
3 av 3
Mats Dagerlind, Avpixlats "consiglieri".

Trots föreningen – så beskattas Ekeroth för Avpixlat

SD-toppen Kent Ekeroth åker nu på en ny skattesmäll för att han upplåter ett donationskonto åt den rasistiska bloggen Avpixlat. Totalt kräver Skatteverket 184 000 kronor för inkomståret 2012.


De finansierar Avpixlat

Läkare, psykologer och styrelseproffs. Det är några av de som är med och donerar pengar till den rasistiska bloggen Avpixlat. 

Enligt Aftonbladet finns en ekonom på det börsnoterade företaget Sandvik med bland donatorerna liksom en chef på telekomjätten Ericsson.

STOCKHOLM. Trots att han skapade en ideell förening för att slippa betala skatt för donationerna till Avpixlat åker nu Kent Ekeroth (SD) på en ny smäll.

Enligt beslut från Skatteverket tvingas han skatta 184 000 kronor för donationskontot, baserat på inkomster under 2012. Denna summa har myndigheten kommit fram till eftersom ett belopp på 230 000 kronor inte kan verifieras. Efter ett schablonavdrag på 20 procent hamnar summan då på 184 000 kronor.

"Du har godtagit att detta belopp beskattas som överskott av enskild näringsverksamhet. Resterande del av influtna medel anses ingå i det belopp som överförts till den ideella föreningen", skriver Skatteverket i beslutet.

"Sista gången det kommer hända"

Ekeroth godtar beskedet.

– Helt väntat, planerat och godtagbart. Det är för övrigt sista gången det kommer hända eftersom allt nu sker genom en förening jag har bildat, säger han till Aftonbladet.

I början av november skrev Aftonbladet att Ekeroth startat "Föreningen för Sverigevänliga intressen" som ska ta hand om donationerna till den rasistiska bloggen.

Det var i somras som Skatteverket meddelade att riksdagsledamoten skulle upptaxeras. Ekeroth överklagade beslutet.

Tidigare har Aftonbladet avslöjat hur Ekeroth varit med och styrt över innehållet i kontakter med bloggens anonyma redaktion. Han har dock själv avvisat alla kopplingar.

SD förnekar allt samröre

Sverigedemokraterna centralt har däremot alltid påpekat att man inte har någonting med bloggen att göra, trots att Avpixlatskribenten Mats Dagerlind själv skrivit att "Avpixlat samlar, mobiliserar, informerar, utbildar, värvar och ger röst åt den Sverigevänliga folkrörelsens och Sverigedemokraternas gräsrötter. Inget annat politiskt parti i Sverige, inte ens de två stora, Socialdemokraterna och Moderaterna,har en partinära politisk plattform på nätet som kommer ens i närheten av att samla så många hängivna läsare som Avpixlat".

Något som presschefen Martin Kinnunen då menade på inte bevisade någonting och hävdade att det inte finns någon koppling mellan rasistbloggen och Sverigedemokraterna.

– Såvitt jag kan se framkommer ingenting om någon koppling i den texten. Skribenten påstår att deras sida fungerar som en partinära plattform. Jag antar att det är en ambition men ur Sverigedemokraternas synvinkel existerar ingen koppling eller samarbete. Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan och vi har ingen möjlighet att påverka dess innehåll, sa Kinnunen till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!