Han vill starta en lokalförening – men nu avslöjas SD-mannens hatbrott.
1 av 2
Han vill starta en lokalförening – men nu avslöjas SD-mannens hatbrott. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT BILD
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
2 av 2
SD-ledaren Jimmie Åkesson. - Foto: Stella Pictures / David Sica

Vill starta SD-förening – dömd för hatbrott mot homosexuella

Toni Appelqvist vill starta en lokalavdelning för Sverigedemokraterna i Vilhelmina. Men nu avslöjas det att han dömts för hatbrott mot homosexuella. Han står fast vid att homosexualitet "inte är en normal företeelse".


Fick bil vandaliserad

Efter att Appelqvist gått ut med sina planer på att starta upp en SD-förening saboterades hans bil genom att vit färg kastades på den.

Han själv drog direkt kopplingen till sitt politiska engagemang:

– Jag har inga bevis för att det är så. Det kan ju vara en tillfällighet, men jag tror att det har en koppling till varandra, sa han till Västerbottens-Kuriren.

VILHELMINA. Den före detta kristdemokraten Toni Appelqvist vill starta en lokalförening för Sverigedemokraterna i Vilhelmina. Nu har det dock avslöjats att han för två år sedan dömdes för hets mot folkgrupp på grund av hatbrott mot homosexuella.

I en facebookkonversation skrev han bland annat så här:

"Irak är ett föredöme. Det finns mycket i den arabiska kulturen som jag föraktar. Men dom har en bra sak. Bögar som påträffas likvideras på stående fot utan rättegång. Så nog finns det vissa kulturella saker vi borde anamma".

"Vidriga varelser"

Senare fortsatte Appelqvist:

"Det är inte lagligt att döda människor i Sverige. Japp. Jag tycker dom är vidriga varelser. Ingen nu levande människa kan övertyga mig om att dessa är normala. Vart hittar du detta i bibeln?".

I konversationen kallar han även homosexuella för "rövpippande rumpnissar".

Står fast vid åsikten

Enligt SVT:s Västerbottensnytt står sverigedemokraten dock fast vid sina åsikter, även om han ångrar vissa formuleringar.

– Jag står för min grundåsikt. Homosexualitet är inte en normal företeelse, säger han till SVT.

SD och homosexuella

Samtidigt dömdes Appelqvist även för att ha fällt kommentarer på ett lokalt konditori. Enligt flera vittnen ska han bland annat ha sagt att han inte ville äta där eftersom "bögar spottar i maten för att sprida aids och hiv". Han förnekar fortfarande att han sagt så.

Sverigedemokraternas inställning till homosexuella har varit i fokus den senaste tiden. I förra veckan avslöjade Expressen en opublicerad anteckning ur partiledaren Jimmie Åkessons bok "Satis Polito" där han bland annat gick till attack mot Pridefestivalen och använde begrepp som "homolobbyn".

Tidigare har Tommy Hansson från SD Södertälje gett sitt stöd till de hårt kritiserade antigaylagarna i Ryssland.

Uppdatering 22.06:

Enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen kommer det inte bli aktuellt med någon lokalavdelning för Appelqvist.

– Han är medlem i Sverigedemokraterna sedan fyra dagar tillbaka och det är inte aktuellt att han får starta någon lokalavdelning, skriver Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt Toni Appelqvist.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.