Fredag 16 Apr
Stockholm

Uppgifter: Spricka mellan SD-topparna Åkesson och Söder

Enligt uppgift ska Åkesson och Söder inte alltid komma överens.
1 av 3
Enligt uppgift ska Åkesson och Söder inte alltid komma överens. Foto: DAN HANSSON/TT
Söder har tidigare meddelat att han vill lämna sitt uppdrag som partisekreterare.
2 av 3
Söder har tidigare meddelat att han vill lämna sitt uppdrag som partisekreterare. Foto: JAN ERIK HENRIKSSON/TT
Martin Kinnunen, partiets pressekreterare, meddelar att det inte finns några samarbetssvårigheter.
3 av 3
Martin Kinnunen, partiets pressekreterare, meddelar att det inte finns några samarbetssvårigheter. Foto: TT

Det finns enligt Expo en spricka i Sverigedemokraternas ledning mellan partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vill lämna – senast efter valet

Det var den 21 november som Björn Söder meddelade att han planerar att sluta som partisekreterare. 

– Min förhoppning är att fasa ut mig själv från partisekreterarrollen. Jag har varit partisekreterare i åtta år och känner att det är dags för mig att bli efterträdd på den posten, sa han då.

Söder förklarade vidare att vill fokusera på sin roll som gruppledare i riksdagen.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder gick tidigare ut och förklarade att han vill lämna sin post inom en snar framtid för att satsa på sin andra roll som gruppledare i riksdagen. 

Nu rapporterar Expo att det finns en spricka mellan Söder och SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Enligt en bandinspelning som sajten tagit del av väljer Åkesson att inte blanda sig i partiets administrativa del för att undvika bråk. I samtalet säger partiets presschef Martin Kinnunen att det finns samarbetssvårigheter mellan SD-topparna. 

Lägger sig inte i olika delar

Söder kritiserades även tidigare av Kinnunen som sa att han "hoppas att Björn försvinner". 

– I dag lägger inte större delen av VU (verkställande utskottet) sig i den andra delen. För att de ska hålla sitt själva. Vi ska inte sammanblanda politik med administration för då blir det bråk. Sköter alla sin egen verksamhet då behöver inte Jimmie räkna med bråk från administrationen och vice versa, sa Kinnunen.

Tonar ned kritiken mot SÖder

När Kinnunen nås av uppgifterna om samtalet menar han att det var ett privat samtal som det inte går att dra några slutsatser från.

– I dag kan inte jag säga att det finns samarbetsproblem som är dåliga för partiet. Däremot vet alla inom organisationen att personer kan ha olika uppfattningar om olika saker. Alla är olika som personer och Jimmie och Björn är ganska olika som personer. Men de samarbetar dagligen. Uppenbarligen fungerar det ganska bra. Vi går ju väldigt starkt framåt, säger Kinnunen till Expo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela