Fredrik Reinfeldt (M) och Jimmie Åkesson (SD).
1 av 3
Fredrik Reinfeldt (M) och Jimmie Åkesson (SD). - Foto: TT BILD / Montage
SD-ledaren på partiets landsdagar i Västerås.
2 av 3
SD-ledaren på partiets landsdagar i Västerås. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT BILD
Socialdemokraterna har ett betydligt lägre flöde till SD.
3 av 3
Socialdemokraterna har ett betydligt lägre flöde till SD. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Över 100 000 moderater skulle rösta på SD i dag

101 900 moderater. Så många M-väljare har numera sympatier för SD och skulle rösta på partiet om det var val i dag. Det visar siffror som Novus tagit fram.


Föredrar Löfven

Dagens Industri frågade i samband med SD:s landsdagar en rad partitoppar om vilken regering de skulle föredra. De flesta svarade en S-ledd sådan – eftersom Fredrik Reinfeldt så tydligt tagit avstånd från partiet.

Fler än 100 000 moderater har svängt och sympatiserar numera med Sverigedemokraterna. Opinionsinstitutet Novus har tagit fram särskilda siffror baserade på deras väljarbarometer som presenteras varje månad.

I den senaste framkom det att tre gånger fler moderater som socialdemokrater lämnat för SD.

– Det är för att Moderaterna är det regeringsbärande partiet. SD består till huvudelen av missnöjda väljare, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till Dagens Industri.

Flödet minskade när S blev tydligare

Resultatet, som baserats på 2 000 telefonintervjuer, visar att 33 500 S-väljare från 2010 lämnat till förmån för Sverigedemokraterna. Men flödet har stadigt minskat.

– Då S blev tydligare som oppositionsparti såg man en nedgång i flödet till SD, säger Sjöström till Dagens Industri.

De nya SD-sympatisörerna består av dubbelt så många män som kvinnor. Det finns även en överrepresentation av personer i yrkesför ålder och personer från Skåne.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.