Michael Hess kopplade våldtäkter till islam – nu försvaras han av Linus Bylund (stora bilden).
1 av 4
Michael Hess kopplade våldtäkter till islam – nu försvaras han av Linus Bylund (stora bilden). - Foto: TT / Faksimil Facebook / Inte rasist men
Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men.
2 av 4
Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men. - Foto: Faksimil Facebook / Inte rasist men
Linus Bylund menar att det inte är rasism utan fakta. Han får dock bassning av islamologen Jan Hjärpe.
3 av 4
Linus Bylund menar att det inte är rasism utan fakta. Han får dock bassning av islamologen Jan Hjärpe. - Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Bylund med partiledaren Jimmie Åkesson.
4 av 4
Bylund med partiledaren Jimmie Åkesson. - Foto: LEO SELLEN / SCANPIX SWEDEN

Åkessons närmaste man: "Våldtäkt är en muslimsk straffmetod"

Michael Hess, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, har skrivit att det hör till islams kultur att våldta kvinnor. Nu försvaras han av Jimmie Åkessons stabschef. – Det är inte rasism, det är ju fakta, säger Linus Bylund till BLT.


Vill stoppa muslimsk invandring

Enligt Inte rasist men har Hess även svarat "Ja" på Facebook på frågan om man borde stoppa invandring till Sverige från muslimska länder. Det tar han, delvis, avstånd från när han konfronteras.

– Jag tycker att den ska begränsas, säger han till sajten.

KARLSKRONA. "När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder".

Så skrev Michael Hess, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, på sin Facebooksida under sommaren 2013. När han i veckan konfronterades av Inte rasist, men utvecklade han sitt resonemang.

– Man har rätt som muslim att våldta otrogna icke-muslimer, säger han till Inte rasist, men.

Bylund: "Det är inte rasism – det är ju fakta"

Nu får Hess stöd från den yttersta partitoppen. Linus Bylund, stabschef hos partiledaren Jimmie Åkesson, menar att Hess har helt rätt.

– Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel. Det har inget med nolltoleransen att göra, säger han till BLT.

På frågan om hur det beskrivs i Koranen har SD-toppen dock inget bra svar.

– Det vet jag inte riktigt. Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så, säger Bylund till BLT.

Läxas upp

Jan Hjärpe, professor emeritus och islamolog vid Lunds universitet, har dock bättre koll.

– Det står inget sådant i Koranen. Det är en myt, närmast som en fabel som uppstod på medeltiden, säger han till BLT.

Uppdatering 09.00:

Stabschefen Bylund tog till Twitter efter all kritik under onsdagsmorgonen. Han menar att han "fört ett längre resonemang".

Uppdatering 15.58:

Under onsdagen rasade Bylund mot Dagens Nyheter när han fick frågan om han kände till några fall där våldtäkt utdömts som straff.

– Jag lackar lite på den typen av ifrågasättande. Jag menar att det är allmänbildning, jag kommer inte exemplifiera varför jorden är rund, varför solen går upp eller andra saker heller. Om man inte känner till att såväl stening som straffvåldtäkt förekommit i lokala shariadomstolar, då har man inte följt med i nyhetsrapporteringen och då vet jag inte riktigt vad man gör på en redaktion över huvud taget, säger han till Dagens Nyheter.

Tidningen skriver att man varit i kontakt med fyra olika islamologer som ingen kunnat komma på något exempel där en domstol i ett muslimskt land utdömt våldtäkt som straff.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.