Nyheter24 listar.
1 av 5
Nyheter24 listar.
Linus Bylund.
2 av 5
Linus Bylund. - Foto: SCANPIX SWEDEN AB / BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX
Richard Jomshof.
3 av 5
Richard Jomshof. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Björn Söder.
4 av 5
Björn Söder. - Foto: SCANPIX SWEDEN AB / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
5 av 5
Jimmie Åkesson. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Islam och våldtäkter – här är fem andra gånger som SD haft fel

Det är inte alltid helt lätt, det där med fakta.


Inte första gången

Linus Bylund har varit i blåsväder förr.

Här är några av gångerna.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund säger att våldtäkt "är en muslimsk straffmetod".

Men det är det inte alls det, säger Jan Hjärpe, professor emeritus och islamolog vid Lunds universitet.

– Det står inget sådant i Koranen. Det är en myt, närmast som en fabel som uppstod på medeltiden, säger han till BLT.

Men Bylund är inte direkt ensam om att ha fel. Nyheter24 visar fem andra gånger som partitopparna rättats: 

1. "Helt vansinnigt"

"Ramadan är ingen svensk tradition" twittrade partiets rättspolitiska talesperson Richard Jomshof och följde upp med att skriva att islam är "våldsförespråkande och antidemokratisk".

Han rättades av Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Det är helt vansinnigt. Alla världsreligioner har genom historien använts för att förtrycka människor, men alla har givetvis också positiva inslag. Man kan inte dra alla över en kam så där. Vilken religion vi än talar om så är det viktigt att precisera vilken tolkning av religionen vi menar, sa hon till Nyheter24 och följde upp med att berätta att ramadan funnits längre i Sverige än SD:

–  Ja, ramadan har firats längre i Sverige än Sverigedemokraterna funnits.

2. "Slarvigt"

Eller varför inte partiledaren Åkesson själv som publicerade en debattartikel i Aftonbladet med en rad påstående om islam och muslimer. En debattartikel där tio av 21 påståenden dömdes ut som falska eller saknade vetenskaplig grund, enligt experterna. Ytterligare fyra ansågs vara kraftigt överdrivna eller ytterst ovanligt förekommande.

– Det var lite slarvigt uttryckt, sa Åkesson till Aftonbladet.

3. "Det är oseriöst"

I oktober förra året presenterade Sverigedemokraterna sin skuggbudget och sa sig genom kraftigt begränsad invandring kunna spara över 100 miljarder de kommande åren.

Något som också tillbakavisades av experter.

– Det är oseriöst att använda Riksdagens utredningstjänst till den här typen av frågor. Det är inte den här typen av komplexa forskarfrågor som de har kompetens att ägna sig åt, sa Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet till Metro.

4. Söder fabulerade

I SVT:s debatt mötte ställdes partiets pressekreterare Björn Söder mot Henrik Johansson från sajten Inte rasist men... Samma sajt som efter debatten publicerade ett inlägg där man redde ut Söders felaktigheter. 

Efter inlägget utsattes IRM för en överbelastningsattack, något som ledde till att en rad tidningar, bland annat Nyheter24, valde att publicera inlägget i sin helhet.

5. "Många effekter som SD inte behärskar"

Förra årets skuggbudget var för övrigt inte första gången som partiets kritiserades för sina bristande ekonomiska uträkningar. Samma sak hände 2010 när men räknade fel på ungefär 59 miljarder kronor.

–  Det är ganska många effekter som SD inte behärskar. När de går och använder de här pengarna för att lova ut massor av godis åt olika håll och kanter, då hänger inte den ekonomiska kalkylen ihop. Skulle de få driva en sådan här politik skulle vi hamna med ett stort underskott i statsbudgeten och det skulle minska förtroendet för Sveriges ekonomiska ställning, sa Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, till Expressen då.

/
Fel
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!