Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men.
1 av 3
Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men. - Foto: Faksimil Facebook / Inte rasist men
Linus Bylund menar att det inte är rasism utan fakta. Han fick dock bassning av islamologen Jan Hjärpe.
2 av 3
Linus Bylund menar att det inte är rasism utan fakta. Han fick dock bassning av islamologen Jan Hjärpe. - Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Ola Svensson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna.
3 av 3
Ola Svensson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna. - Foto: Faksimil Blekingenytt

SD-toppen anmäls för hets mot folkgrupp efter våldtäktsuttalandena

Michael Hess, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, har polisanmälts för sina Facebookuttalanden om muslimer.


Hess uttalanden

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder".

Så skrev Michael Hess på sin Facebook. 

– Man har rätt som muslim att våldta otrogna icke-muslimer, sa han sen som försvar till Inte rasist, men 

Påståendet om att våldtäkter skulle vara "djupt rotat inom islam" har nu lett till att Sverigedemokraterna i Karlskronas vice ordförande Michael Hess polisanmäls för hets mot folkgrupp.

Enligt BLT lämnades anmälan mot honom in på onsdagen.

Såväl partitoppen på riksnivå som lokalt har delvis försvarat Hess uttalanden, som först avslöjades av Inte rasist, men.

– Det finns belägg i Koranen för vad han påstår. Hade det inte funnits det, då hade han däremot gått över gränsen för den så kallade nolltoleransen, men detta håller sig inom ramarna, säger Ola Svensson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona till Blekingenytt.

Bylund "lackade lite"

Till en början riktades anmälan även mot partiledaren Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund, som hamnade i rejält blåsväder under onsdagen.

Under onsdagen rasade Bylund mot Dagens Nyheter när han fick frågan om han kände till några fall där våldtäkt utdömts som straff.

– Jag lackar lite på den typen av ifrågasättande. Jag menar att det är allmänbildning, jag kommer inte exemplifiera varför jorden är rund, varför solen går upp eller andra saker heller. Om man inte känner till att såväl stening som straffvåldtäkt förekommit i lokala shariadomstolar, då har man inte följt med i nyhetsrapporteringen och då vet jag inte riktigt vad man gör på en redaktion över huvud taget, sa han till Dagens Nyheter.

Tidningen skriver att man varit i kontakt med fyra olika islamologer som ingen kunnat komma på något exempel där en domstol i ett muslimskt land utdömt våldtäkt som straff.

Polisen: "Inväntar beslut från åklagare"

Enligt SVT:s Blekingenytt har polisanmälan skickats in via sajten hatbrott.se. Brottsrubriceringen är alltså hets mot folkgrupp.

– Det är inte ett helt vanligt förekommande ärende. Oftast när det rör anmälningar om vad som sagts eller skrivits så brukar det handla om förtal. Vi inväntar nu beslut från åklagare innan vi går vidare i någon riktning, säger kriminalkommissarie Magnus Bergman till Blekingenytt.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/