Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Toppolitiker uppmanas ta tjänstledigt: "Jag vet att jag är oskyldig"

Abir Al-Sahlani uppmanas ta tjänstledigt.
1 av 2

Abir Al-Sahlani uppmanas ta tjänstledigt.

TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets gruppordförande, Anders W Jonsson, anser att det är dags att Al-Sahlani avstår sin riksdagslön.
2 av 2

Centerpartiets gruppordförande, Anders W Jonsson, anser att det är dags att Al-Sahlani avstår sin riksdagslön.

TT Bild

Nyheter | 14/01/2014 07:41

UPPDATERAD. Nu uppmanar Centerpartiets ledning riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani att ta tjänstledigt utan lön.

STOCKHOLM. Förundersökningen mot brottsmisstänkta Abir Al-Sahlani pågår fortfarande och nu uppmanar Centerpartiets ledning riksdagsledamoten att ta tjänstledigt utan lön, rapporterar Ekot.

Drar ut på tiden

Al-Sahlani misstänks för brott i samband med Centerpartiets tidigare biståndssatsning i Irak. Sedan två månader tillbaka pågår en förundersökning vid Ekobrottsmyndigheten.

– I och med att det här drar ut på tiden så pass mycket då är det en rimligare väg att begära tjänstledigt under perioden, säger Anders W Jonsson, gruppledaren i riksdagen och förste vice ordförande i Centerpartiet, till Ekot.

3,2 miljoner saknas

Det var i mitten av november som brottsmisstankarna offentliggjordes. Totalt handlar det om 3,2 miljoner kronor i biståndspengar som inte kunnat redovisas. 

I samband med det tog Al-Sahlani time out från politiken. Sedan dess har hon hela tiden fått ut sin riksdagslön. Nu anser partiledningen att hon bör söka tjänstledighet en månad i taget så att partiet i stället kan ta in en ersättare.

– Reglerna för vår del är klara: Är man föremål för en förundersökning hos åklagare då kan man inte företräda partiet under den tid som förundersökningen pågår, säger Jonsson till Ekot.

"Jag är oskyldig"

Abir Al-Sahlani har tidigare inte kommenterat brottsmisstankarna men säger till Svenska Dagbladet på tisdagseftermiddagen att hon funderar kring uppmaningen att ta tjänstledigt. 

Hon menar dock att det inte finns någon juridisk grund för detta eftersom åklagaren ännu inte bestämt sig för om han ska lägga fram ärendet till domstol. 

”Men jag förstår att jag måste ta hänsyn till den större bilden. Och det kommer att ta tid för mig att både känna efter och tänka efter”, skriver hon i ett sms till Svenska Dagbladet

Hon skriver även att hon är oskyldig; ”Jag är oskyldig. Jag vet att jag är oskyldig.”