Gudrun Schyman gläds över succésiffrorna.
1 av 3
Gudrun Schyman gläds över succésiffrorna. - Foto: Faksimil / TT
FI:s tre talespersoner: Stina Svensson, Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco.
2 av 3
FI:s tre talespersoner: Stina Svensson, Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco. - Foto: TT
Schyman på lördagens demonstration för samtyckeslagstiftning.
3 av 3
Schyman på lördagens demonstration för samtyckeslagstiftning. - Foto: MAJA SUSLIN / TT

Medlemsboom för feminister: "Blivit ett extra uppsving"

På bara tre dagar har Feministiskt initiativ fått in 1 575 medlemsansökningar. Ligger debatten om Fittstim och våldtäktsdomen bakom? – Det har fått det att accelerera men jag har redan märkt av intresset, säger talespersonen Gudrun Schyman till Nyheter24.


Jobbar gratis

Trots att Schyman och de andra har fullt upp med att arbeta för FI, särskilt under ett valår som detta, är det ingen som får betalt för det.

– Vi är alla volontärer och jobbar gratis. Men vi visar att det går, säger hon.

SVERIGE. Förra veckan kantades av en debatt om en uppmärksammad våldtäktsdom och ett program om feminismen i SVT. Det verkar ha lett till ett brett engagemang runtom i Sverige. 

De senaste tre dagarna har Feministiskt initiativ fått in 1 575 medlemsansökningar (varav en tredjedel redan har betalat avgiften).

– Det känns väldigt roligt. Ett feministiskt genombrott är på gång, säger Gudrun Schyman, en av partiets talespersoner, till Nyheter24.

"Ut med rasisterna – in med feministerna"

Hon tror att "Fittstim – min kamp" kan ha påverkat siffrorna, liksom den stora demonstration som hölls i lördags för en samtyckeslagstiftning.

– Det är saker som fått allt att accelerera men jag har under en längre tid märkt av intresset. Men det är klart att det blivit ett extra uppsving, säger Schyman och fortsätter:

– Fler och fler ser hur det är ställt och man ser också att kvinnohat och främlingsfientlighet hänger ihop.

FI har länge använt sig av parollen "Ut med rasisterna, in med feministerna" – en uppmaning om att rösta ut Sverigedemokraterna och rösta in FI själva i riksdagen.

Fullbokad under året

Helgen den 8-9 februari håller Feministiskt initiativ valkonferens där partiets listor ska sättas inför Europaparlamentsvalet i vår och riksdagsvalet i höst. 

För Schyman är schemat fullbokat fram till valet. Hon reser runt i Sverige och anordnar "homeparty" hos människor – något även andra företrädare gör under året.

/
/
/
FI
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.